Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Rochie și mantie cu motive florale

Restaurare-conservare: Spiridonia Macri

MNIR, nr. inv. 37841 – 37842.

Sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al X-lea.

Catifea, mătase brodată și pictată.

140 cm față/190 cm spate (trenă); 133 cm / 320 cm.

Au aparținut reginei Maria a României și au fost purtate la ceremonia de încoronare a ţarului Nicolae al II-lea şi a ţarinei Alexandra, în mai 1896, la Moscova. Rochia și mantia au fost lucrate într-un atelier românesc și i-au fost dăruite principesei Maria de către regina Elisabeta. (informații preluate de la R.M.)

 

Rochia este confecționată din mătase deschisă la culoare, brodată cu mătase și pictată, iar în partea inferioară are atașat un volan din catifea. Partea de sus a rochiei este formată dintr-un corset de mătase brodat și un brâu din catifea pentru accentuarea siluetei. Broderia, reprezentând crenguțe cu flori de cireș este intactă, doar decolorată, aceasta este întregită prin pictarea de frunze și libelule. Fața rochiei este brodată de sus până jos și are o lungime de 140 cm., iar spatele este brodat doar pe margini și are 190 cm (trena).

Intervențiile de restaurare au constat în demontarea părților componente, curățarea, consolidarea și remontarea.

La restaurarea piesei s-au utilizat materiale reversibile și compatibile cu cele originale, realizându-se o consolidare prin protejarea rochiei din mătase cu tul la culoare.

Deteriorarea dublurii originale a impus înlocuirea acesteia cu un material nou din mătase.

Mantia este confenționată din catifea de culoare roz brodată cu fir de mătase, reprezentând crenguțe cu flori de măceș și petale de trandafiri răspândite pe toată suprafața ei. Broderia și materialul de suport sunt într-o stare bună de conservare. Dublura mantiei este cea originală și s-a protejat cu un tul la culoare. (C.M.)

Restaurare-conservare Rochie și mantie cu motive florale

Shopping Basket