Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Casulă

Restaurare-conservare: Spiridonia Macri, Ștefana Gyenge, Georgeta Nuță

MNIR, nr. inv. 1501

Sec. XV – XVI

Matase, broderie fir metalic, dantelă fir metalic

98 cm  x 65 cm

Casula, veșmânt bisericesc destinat preotului, provine de la B.C.S. Filiala Batthyaneum-Alba Iulia și a intrat în colecția Muzeului Național de Istorie a României în anul 1971.

Casula confecționată dintr-o țesătură din mătase de culoare gălbenă are partea dorsală decorată cu o broderie cu fir metalic reprezentându-l pe Isus răstignit pe cruce. La baza crucii sunt reprezentați doi sfinți în picioare, iar pe brațele laterale sunt redate portretele bust a doi sfânți. Marginile casulei sunt decorate cu dantelă metalică.

 

Intervențiile de restaurare au constat în demontarea părților componente, curățarea, consolidarea, reconstituirea și remontarea, utilizându-se materiale reversibile și compatibile cu cele originale.

Casula, avea o stare de conservare precară, marcată de degradări masive ale suportului din mătase. Consolidarea cu aspect de reconstituire a suportului s-a realizat prin efectuarea unui pat de fire din bumbac, la culoare pentru integrare cromatică, pe toată suprafața. După montarea broderiei și a dantelei metalice, aversul casulei a fost protejat cu tul la culoare, iar reversul cu o dublură din in. (C.M.)

Restaurare-conservare Casulă

Shopping Basket