Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Casulă

Restaurare-conservare: Cristina – Elisabeta Moșoiu

MNIR, nr. inv. 47443

Sec. XV

Brocard, broderie cu fir metalic

Lungime: 125 cm, lățime: 99 cm.

Casula sau planeta este un veșmânt bisericeasc rezervat preotului, folosită la celebrarea Liturghiei. Se numeşte casulă (casută) întrucât are forma rotundă şi acoperă trupul în întregime.

Casula este confecţionată dintr-un brocart de catifea din mătase roşie, asamblată din 11 fragmente, având ca dublură o țesătură din bumbac de culoare roșie. Fața casulei, din care se păstrează aproximativ 50% este decorată cu un galon metalic în formă de cruce iar pe partea dorsală este aplicată o cruce brodată. Pe braţul vertical al crucii este reprezentată Fecioara Maria cu Pruncul Iisus în brațe, urmată de Sfântul Ioan, Sfântul Ladislau (identificat după restaurare, prin atributele specifice) și Arhanghelul Gavril. În medalioanele braţelor laterale ale crucii sunt redate portretele bust ale Sfinţilor Petru şi Pavel.

Broderia crucii aplicate pe partea dorsală a casulei este realizată în cusături diverse (plată și în relief) cu fire de mătase viu colorate (albastru, verde, galben, portocaliu, bej) și fire metalice (argint, argint aurit), fiind aplicate pe o bandă brodată cu fire metalice, într-un arabesc romboidal, care formează fondul brațelor crucii.

 

La data restaurării, casula se afla într-o stare de conservare precară, cu pierderi de material constitutiv, zone lacunare, desprinderea firului metalic (pierderile cele mai mari erau la coloane, cupole și veșmintele sfinților), firul metalic fiind oxidat, iar în anumite zone flotând din cauza deteriorării firului de prindere, portretele sfinților erau distruse total sau parțial; de asemenea, existau rosături ale suprafeței de catifea, desprinderi din cusăturile de îmbinare, depuneri de praf și murdărie, decolorare, fragilizare, plieri, sfâșieri, multiple pete de ceară.

 

Intervențiile de restaurare au constat în demontarea părților componente, eliminarea petelor, curățarea, consolidarea și remontarea. Astfel, au fost separate de original dublura din bumbac de culoare roșie, materialul de întăritură din in, prezent doar pe margini. Broderia și galonul au fost desprinse de pe brocart. Petele de ceară au fost îndepărtate cu spatula electrică și hârtie absorbantă. Curățarea pentru broderie, brocart și galon s-a făcut în soluție de apă distilată şi decoct de Radix Saponaria, operațiune urmată de clătiri repetate și uscare controlată pe pat absorbant. Dublura a fost curățată în soluție de apă și detergent Super 100. Consolidarea broderiei și a galonului a fost făcută în gherghef, pe suport din mătase. Reconstituirea zonelor degradate ale broderiei și galonului s-a făcut prin realizarea unui pat de fire din bumbac și mătase, la culoare, omogen și paralel distribuite, care au fost fixate cu puncte de consolidare pentru realizarea motivelor decorative. Consolidarea dublurii și a brocartului s-a făcut local, utilizând metraj și o bentiță din mătase. Casula a fost reasamblată respectându-se montarea inițială iar pe revers a fost montată o dublură nouă din bumbac pentru a proteja dublura originală.

În metodologia de restaurare s-au utilizat materiale reversibile și compatibile cu cele originale; intervenția de restaurare urmărind conservarea și recuperarea aspectului inițial. (C.M.)

Restaurare-conservare Casulă

Shopping Basket