După restaurare.

Tanchika

Restaurare-conservare: Paul–Ioan Popa

MNIR, nr. inv. 75275

A doua jumătate a sec. XVIII

Lemn, metal, alamă; turnare, gravare;

L: 140 cm

„Tanchika” este o armă de foc tipic albaneză cel mai probabil de la a doua jumătate a sec. XVIII, Albania fiind unul dintre centrele cele mai importante de producție a armelor din Balcani. Este compusă din lemn și placată în proporție de aproximativ 95 % cu metal și alamă gravat cu diferite ornamente otomane. Mecanismul folosit la aceste tipuri de arme era piedica cu rotiță wheel – lock, mecanism de dare a focului cu cremene.

Piesa este compusă din țeavă, mecanism,13 plăci metalice decorate prin gravură cu ornamente orientale, 4 inele din alamă ornamentate ce țin teava de corp, o apăratoare a trăgaciului realizat din același material ca și inelele dar printr-o altă procedură (turnare).

Piesa intrată în restaurare este dreaptă având doar patul ușor curbat și lățit ca o coada de pește.

Arma prezenta deformări mecanice atât pe parte inferioară a țevii cât și pe părțile metalice ce se găsesc la baza ei; urme de coroziune pe metalul ornamentat și pe alamă; transformări și adăugiri de material (partea cea mai apropiată de capătul țevii a fost îmbracată cu o foaie de alamă cu o grosime de aproximativ 1mm iar unul dintre cele patru inele ce țin țeava de corpul piesei era înlocuit, motivul nefiind cunoscut). Partea superioară a patului prezenta degradări mecanice fiind poansonat numărul vechi de inventar, urmele fiind vizibile atât în metalul ornamentat ce s-a imprimat și în partea de sub placă cât și în corpul de lemn ce se afla la suprafață. Pe țeavă se observau urme de degradări fizico-chimice, iar mecanismul avea urme de uzură.      

Procesul de restaurare a început prin demontarea gardei trăgaciului. În urma acestei operațiuni s-a constatat că filetul ce intra în miezul de lemn era secționat, iar în interiorul țevii se observau urmele lăsate de produșii de coroziune. Următoarele etape au constat în extragerea mecanismului și în demontarea plăcuțelor de oțel realizată prin extragerea țintelor de fixare. După extragerea mecanismului s-a constatat ancrasarea lui în baie de vaselină uscată. Aceasta a fost îndepărtată ulterior prin introducerea în băi repetate de toluen. Prin demontarea plăcuțelor de oțel s-a constatat că pe partea care a avut contact direct cu lemnul, acestea prezentau urme uniforme de

produși de coroziune

Fiecare țintă era gravată odată cu plăcuța pentru un aspect uniform, iar pentru păstrarea ordinii lor s-a realizat un contur din stratocel (material moale), aproximativ a părților de lucru pe care s-au montat provizoriu țintele în oglindă cu zona din care au fost extrase.

După demontarea plăcilor metalice s-a trecut la curățarea prin sablare a pieselor dar doar pe partea care a fost în contact cu lemnul. Pentru sablare s-au efectuat probe cu două tipuri de agent: oxid de aluminiu și particule de sticlă. În urma acestor probe s-a ales varianta numărul doi, proces care s-a aplicat și la restul ornamentelor metalice. Dupa curățarea suprafeței prin sablare, în cel mai scurt timp s-a peliculizat suprafața cu paraloid b72 în toluen în proporție de 10%. 

Pentru a nu schimba luciu pe care metalul îl avea pe fața exterioară s-a ales un alt procedeu de curățare. Astfel suprafața a fost degresată cu acetonă, apoi s-a intervenit cu ajutorul unei perii circulare subțire și fină, cu fire din oțel și miez din metal montată pe polizorul cu două axe.

După înmuierea vaselinei vechi de pe mecanism s-a trecut la demontarea lui pentru a putea fi curățată fiecare piesă în parte. Mecanismul a fost desfăcut cu ajutorul  unui degripant (WD 40),  iar fiecare piesă componentă a mecanismului  a fost curățată  prin ungere cu un ulei fin fiind apoi repuse în ansamblu. Părțile de alamă au fost  curățate în soluție de EDTA în concentrație de 3 %  după care au fost lustruite cu ajutorul lânei de oțel.    

Țeava  a fost degresată cu acetonă dupa care punctele de coroziune au fost scoase cu ajutorul lânei de oțel și a periei rotative de sârmă moale.  Următoarea etapă  a constat în îndreptarea deformărilor mecanice cu ajutorul unui poanson cu profil lucios plat și semirotund pe pat de piele, pentru a nu lasa urme pe suprafață. Dupa ce metalul a fost curățat,  s-a făcut o degresare a pieselor de lemn în vederea îndepărtării vaselinei vechi, după care a fost aplicată o  ceară de lemn pentru o  protecție cât mai îndelungată.

Odată curățate, piesele au fost peliculizate cu o soluție de paraloid 10 % . În final s-a trecut la asamblarea piesei și la o peliculizare artificială pentru a acoperi și țintele cu care vin fixate plăcile ornamentale. (P.P.)

Restaurare-conservare Tanchika

Shopping Basket