Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Război de ţesut

Restaurare-conservare: Marian Radu

MNIR, nr.inv. 244 443.

Istorie Modernă şi Contemporană, secolul al XX-lea.

Lemn de fag, lemn de brad, cuie din lemn, sfoară, baiţ; tăiat, cioplit, fasonat, geluit, traforat, sculptat, şlefuit, asamblat, băiţuit.

Lungime: 42.7 cm; lățime: 39,5 cm; înălțime: 42,5 cm.

Unealtă casnică de ţesut, compusă din mai multe piese: un cadru din lemn cu patru picioare; o spată care este formată dintr-un sistem de lamele paralele fixate la ambele capete formând un fel de pieptăne cu două rădăcini prin dinţii căruia trec firele de urzeală; o vătală care este partea mobilă a războiului de ţesut ce susţine spata și permite dirijarea suveicii. Aceasta are rolul de a menţine paralele firele de urzeală.

În momentul preluării, războiul de ţesut prezenta multiple zgârieturi, murdărie ancrasată, lacune cu pierdere de material lemnos, multiple rupturi în partea inferioară, având şi o traversă lipsă.

Operațiunile de conservare și restaurare au avut ca scop consolidarea obiectului. Întreaga suprafață a fost curățată de urmele de praf și murdărie aderentă. După curățare, s-a trecut la reîncleierea elementelor desprinse. Lacunele din cadru și din celelalte piese componente au fost completate și integrate cromatic. Traversa lipsă a fost confecționată și integrată ansamblului prin încleiere. În final a fost aplicată o peliculă fină de șelac. (M.R.)

Restaurare-conservare Război de ţesut

Shopping Basket