Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Lădiţă de valori

Restaurare-conservare: Marian Radu

MNIR, nr. inv. 173 910.

Istorie Modernă şi Contemporană, secolul al XIX-lea.

Lemn de fag, alamă, cuie din fier, baiţ; tăiat, geluit, sculptat, şlefuit, asamblat, băiţuit.

Lungime: 42,4 cm; lățime: 26,5 cm; înălțime: 16 cm.

Lădiţa de valori pentru păstrat acte are capacul articulat prin două balamale din alamă. Capacul este decorat cu o cruce bizantină încadrată de trei rozete cu motive florale stilizate. Peretele frontal și cei laterali sunt decorați cu motive vegetale. Pe partea interioară a capacului sunt fixate pe hârtie 6 sigilii roşii. Încuietoarea este dispusă frontal. Cutia se sprijină pe patru picioare.

În urma analizei vizuale, s-a constatat existenţa unor deteriorări de natură fizico-chimică, fizico-mecanică şi biologică asupra suportului lădiţei cauzate de îmbătrânirea materialelor dar şi a acţiunii factorilor exogeni (lumina, U.R., temperatura, atmosfera poluantă), precum şi a manipulărilor defectuoase. Astfel principalele degradări ale obiectului erau depuneri de praf și de murdărie; zgârieturi; fisuri şi crăpături produse prin uscare şi tensionare; rupturi cu pierdere de material lemnos; picior lipsă; uzură funcţională.

Principalele intervenții asupra obiectului au constat în desprăfuirea şi curăţarea murdăriei ancrasate; extragerea cuielor în vederea desprinderii bucăților de lemn; curățarea urmelor de clei și reîncleierea tuturor părţilor în poziția originală cu ajutorul preselor. Surplusul de clei a fost curăţat cu ajutorul tampoanelor ușor umectate şi a spatulei. De asemenea, au fost consolidate şi completate lacunele, cu lemn din aceeaşi esenţă, respectându-se distribuţia fibrei lemnoase, iar elementul lipsă a fost înlocuit cu unul similar din lemn executat în cadrul laboratorului. În următoarea etapă a restaurării s-a efectuat integrarea cromatică a zonelor completate. Aceste zone au fost izolate cu un strat de protecție. (M.R.)

Restaurare-conservare Lădiţă de valori

Shopping Basket