© 2024 Restaurare MNIR. Toate drepturile rezervate.
Acasă » Laboratoare MNIR » Laboratorul de restaurare lemn » Lădiţă de valori
Restaurare-conservare: Marian Radu
MNIR, nr. inv. 173 910.
Istorie Modernă şi Contemporană, secolul al XIX-lea.
Lemn de fag, alamă, cuie din fier, baiţ; tăiat, geluit, sculptat, şlefuit, asamblat, băiţuit.
Lungime: 42,4 cm; lățime: 26,5 cm; înălțime: 16 cm.
Lădiţa de valori pentru păstrat acte are capacul articulat prin două balamale din alamă. Capacul este decorat cu o cruce bizantină încadrată de trei rozete cu motive florale stilizate. Peretele frontal și cei laterali sunt decorați cu motive vegetale. Pe partea interioară a capacului sunt fixate pe hârtie 6 sigilii roşii. Încuietoarea este dispusă frontal. Cutia se sprijină pe patru picioare.
În urma analizei vizuale, s-a constatat existenţa unor deteriorări de natură fizico-chimică, fizico-mecanică şi biologică asupra suportului lădiţei cauzate de îmbătrânirea materialelor dar şi a acţiunii factorilor exogeni (lumina, U.R., temperatura, atmosfera poluantă), precum şi a manipulărilor defectuoase. Astfel principalele degradări ale obiectului erau depuneri de praf și de murdărie; zgârieturi; fisuri şi crăpături produse prin uscare şi tensionare; rupturi cu pierdere de material lemnos; picior lipsă; uzură funcţională.
Principalele intervenții asupra obiectului au constat în desprăfuirea şi curăţarea murdăriei ancrasate; extragerea cuielor în vederea desprinderii bucăților de lemn; curățarea urmelor de clei și reîncleierea tuturor părţilor în poziția originală cu ajutorul preselor. Surplusul de clei a fost curăţat cu ajutorul tampoanelor ușor umectate şi a spatulei. De asemenea, au fost consolidate şi completate lacunele, cu lemn din aceeaşi esenţă, respectându-se distribuţia fibrei lemnoase, iar elementul lipsă a fost înlocuit cu unul similar din lemn executat în cadrul laboratorului. În următoarea etapă a restaurării s-a efectuat integrarea cromatică a zonelor completate. Aceste zone au fost izolate cu un strat de protecție. (M.R.)
Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România
Secția Relații Publice și Marketing Cultural
Pentru informații despre programul de vizitare, expoziții, tarife de acces, programări de ghidaje: relatiipublice@mnir.ro, Secretariat- tel: 021 313 19 25
E-mail: direct@mnir.ro Tel: +40 21 315 82 07 Fax: +40 21 311 33 56
Magazin on-line tel: 021 313 19 25