© 2024 Restaurare MNIR. Toate drepturile rezervate.
Acasă » Laboratoare MNIR » Laboratorul de restaurare carte » Cazania lui Varlaam
Restaurare-conservare: Cristina Petcu
MNIR, nr. inv. 75481.
Evul Mediu, 1643.
Comandată de Vasile Lupu și Mitropolia Moldovei la Tipografia Domnească a Bisericii „Trei Ierarhi“din Iași. Cartea poartă numele editorului său, Mitropolitul Varlaam al Moldovei.
Scoarțe din lemn, piele, hârtie cu filigran, cerneluri de culoare neagră și roșie (cinabru); tipărire, legare, gravare, presare.
Lungime: 32 cm; lățime: 20 cm.
(informații preluate de la Ginel Lazăr)
Cazania lui Varlaam este tipărită pe hârtie manuală cu cerneala neagră, inițialele de început de capitol şi unele ornamente fiind realizate cu cerneală roşie. Coperta este formată din scoarțe de lemn învelite în piele.
Înaintea restaurării, starea de conservare a cărții era precară. Coperta anterioară lipsea, iar cea posterioară prezenta rosături, pete de grăsime, de ceară, de murdărie, urme de carii, rupturi în zona colţurilor și în dreptul încuietorilor. De asemenea, pielea se caracteriza prin lacune, plieri, rosături, urme de arsură, pete de murdărie, depigmentare, arsură în zona cotorului exterior, rupturi în zona colţurilor şi în dreptul încuietorilor. Forzațul prezenta rosături, rupturi în zona colţurilor, lacune marginale, plieri, zgârieturi, umflături, îmbruniri, halouri de umiditate și diverse pete. În blocul cărții erau prezente pete de grăsime și de ceară, murdărie aderentă la suprafață, halouri de umiditate, îmbrunire, fisuri, rupturi marginale, îndoituri, lipsă suport papetar, plieri.
În vederea restaurării, legătura cărții a fost desfăcută. Apoi, blocul cărții a fost integral desprăfuit cu ajutorul unei pensule moi. Au fost curățate petele, depozitele de ceară și zonele cu murdărie aderentă. După curățarea uscată, filele au fost spălate prin imersie în apă, fiind apoi presate și uscate. Completările au fost realizate cu hârtie japoneză și văl. Coaserea blocului de carte s-a efectuat pe nervuri profilate din sfoară de cânepă, întocmai cu originalul. După coaserea cu ajutorul gherghefului, fasciculele au fost încleiate cu amidon de grâu și presate. Cotorul a fost căptușit cu hârtie japoneză între nervuri și cu onglete din pânză albă de bumbac. Au fost croite forzațuri noi din hârtie japoneză groasă care au fost lipite pe blocul de carte. Capitalbandul a fost cusut în două culori și lipit pe cotorul căptușit. Coperta anterioară a fost realizată din scoarță de lemn învelită în piele nouă tăbăcită vegetal. (C.P.)
Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România
Secția Relații Publice și Marketing Cultural
Pentru informații despre programul de vizitare, expoziții, tarife de acces, programări de ghidaje: relatiipublice@mnir.ro, Secretariat- tel: 021 313 19 25
E-mail: direct@mnir.ro Tel: +40 21 315 82 07 Fax: +40 21 311 33 56
Magazin on-line tel: 021 313 19 25