© 2024 Restaurare MNIR. Toate drepturile rezervate.
Acasă » Laboratoare MNIR » Laboratorul de restaurare carte » Album foto
Restaurare-conservare: Cristina Petcu
MNIR, nr. inv.162074.
Septembrie – octombrie 1919.
Albumul Divizia VII-a la Budapesta conține fotografii realizate în perioada Campaniei din Ungaria a Armatei Române, în Atelierul Cservenka es Társa, strada József Körut 41.
Lungime: 41cm; lățime: 30 cm, 123 file.
(informații preluate de la Cristina Păiușan-Nuică)
Albumul a intrat în laboratorul de restaurare având o stare de conservare precară, având filele desprinse din zona cotorului, cotorul de fapt fiind inexistent. Cartonul planșelor avea diferite pete, murdărie aderentă în zona colțurilor, marea majoritate a fotografiilor care erau lipite pe carton, erau de fapt dezlipite.
Restaurarea albumului a constat într-o desprăfuire filă cu filă a albumului, fiecare fotografie a fost curățată și lipită pe carton, cartonul fiind curățat înainte întâi printr-o curățare uscată, urmat apoi de o curățare umedă realizată printr-o tamponare ușoară. După curățarea tuturor planșelor (123 la număr), acestea au putut fi legate într-un volum, s-a croit un cotor nou de o culoare asemănătoare cu coperta. Coperta a fost restaurată, reîntregind pe cât posibil scrisul, blocul de file a fost introdus în copertă. In final acesta a fost integrat cromatic.
După restaurare, însemnarea de pe coperta albumului a devenit lizibilă: „Locotenent colonel C. Stănescu, comandantul Regimentului 16 Infanterie Fălticeni”, iar la filele 53 și 54, în dreptul fotografiilor reprezentând „Regimentul 16 Infanterie în cazarma Honvezilor din Budapesta”, apare o altă însemnare, identică pe ambele file, „Regimentul comandat de mine, locotenent colonel C. Stănescu”. Aceste însemnări demonstrează că albumul, aflat astăzi în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, i-a aparținut locotenent colonelului C. Stănescu, comandantul Regimentului 16 Infanterie Fălticeni.
Cercetând proveniența și conținutul albumului, s-a descoperit că mai există câteva exemplare, unul la la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, aflat însă într-o stare avansată de degradare și unul la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, care are doar 113 file și fotografii, piesa din inventarul MNIR fiind singura completă.(C. P.; C.P.N.)
Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România
Secția Relații Publice și Marketing Cultural
Pentru informații despre programul de vizitare, expoziții, tarife de acces, programări de ghidaje: relatiipublice@mnir.ro, Secretariat- tel: 021 313 19 25
E-mail: direct@mnir.ro Tel: +40 21 315 82 07 Fax: +40 21 311 33 56
Magazin on-line tel: 021 313 19 25