Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Vas tronconic cu două toarte orizontale /„Strachină”

Restaurare-conservare: Mădălina Voicu

MNIR, nr.inv. 16138.

Mormântul 23 din necropola geto-dacică I, Satu Nou – Suat, com. Oltina, jud. Constanța, cercetări arheologice 1958.

La Tène, secolul al IV-lea î. Hr. (Bucur Mitrea et alii., p. 286).

Ceramică; modelare la roata olarului, decor plastic, ardere neoxidantă.

Diametru buză: 31,5 cm; diametru maxim (cu toarte): 38 cm; diametru bază: 10,5 cm; înălțime: 13,5 cm.

Bibliografie: B. Mitrea, C. Preda, N. Anghelescu, Săpăturile de salvare de la Satu-Nou. Cimitirul geto-dacic I, în Materiale și cercetări arheologice, 1961, pp. 283-289, fig. 1/1 și 3/5.

Vasul de formă tronconică, cu două toarte orizontale dispuse paralel și câte o proeminență în stânga și dreapta fiecăreia, a fost lucrat la roata olarului, dintr-o pastă fină, fără incluziuni vizibile. Interiorul și marginea au fost lustruite iar la exterior, suprafața a fost netezită. Arderea s-a produs într-un mediu neoxidant.               

Grija pentru impermeabilizarea interiorului oferă indicii privitoare la funcționalitatea obiectului. Mai mult, fundul vasului nu mai păstrează lustrul, fapt ce sugerează posibila folosire a unei ustensile pentru scoaterea conținutului lichid. Cu toate acestea, ultima funcție pe care acest recipent a îndeplinit-o a fost cea de capac al unei urne funerare în care au fost depuse resturi cinerare umane.

 

Vasul a intrat în laboratorul de restaurare în trei fragmente compuse, desprinse în urma unui șoc mecanic sau pur și simplu sub acțiunea gravitației alături de îmbătrânirea adezivului, fiind vorba despre o formă deschisă.

Restaurarea a constat în curățarea umedă a fragmentelor, îndepărtarea adezivului învechit și a materialului de completare aplicat peste original și ciobituri. Fragmentele au fost asamblate simultan, cu ajutorul benzilor și cleștilor de plastic. Adezivul a fost ales în funcție de porozitatea ceramicii și duritatea acestuia după uscare. Îmbinările au fost stabilizate pe exterior cu ipsos de modelaj, pentru a le oferi suport. (M.V.)

Restaurare-conservare vas tronconic cu două toarte orizontale /„Strachină”

Shopping Basket