© 2024 Restaurare MNIR. Toate drepturile rezervate.
Acasă » Laboratoare MNIR » Laboratorul de restaurare ceramică » Suport de vatră / „Cățel de vatră”
Restaurare-conservare: Radu Bălănescu
MNIR, nr. inv. 73466.
Așezare, Borosești – Pe lesă, com. Scânteia, jud. Iași.
Epoca fierului, cultura Poienești-Lucașevka (Mircea Babeș, 1993).
Ceramică; modelare manuală, ardere neregulată.
Lungime bază: 8,5 cm; lățime bază: 7,5 cm; înălțime: 12,3 cm; platformă: 9,3 x 7 cm.
Bibliografie: M. Babeş, Die Poieneşti-Lukaševka-Kultur. Ein Beitrag zur Kulturgeschichte im Raum östlich der Karpaten in den letzten Jahrhunderten vor Christi Geburt, Saarbrücker Beiträge zur Altertumskunde, Bd. 30, Bonn, 1993, p. 76-77, fig. 22, pl. 16/1.
Obiectul este compus dintr-o platformă dreptunghiulară, concavă, susținută de patru picioare. Acestea din urmă formează la bază un patrulater. Pasta de argilă din care a fost lucrat este de bună calitate, cu incluziuni de nisip. Suprafețele au fost lustruite iar arderea inițială s-a produs într-un mediu predominant neoxidant. Piesa prezintă urme de ardere secundară, „cățelul de vatră” (eng. fire-dog, ger. feuerbock) fiind un suport pentru lemnele de foc, care ajută arderea prin permiterea pătrunderii oxigenului.
Deoarece adezivul a îmbătrânit și și-a pierdut proprietățile, îmbinările au cedat și obiectul a ajuns în laboratorul de restaurare în trei fragmente compuse. La o analiză macroscopică s-a putut observa că integrarea cromatică depășea completările cu ipsos, care, la rândul lor acopereau foarte mult din original. La momentul restaurării piesei, completările pe baza analogiilor și umplerea ciobiturilor reprezentau o practică curentă. Astăzi, este de preferat însușirea principiului minimei intervenții și expunerea artefactelor însoțite de schițe care să redea posibilele variante de întregire. Înlăturarea completărilor vechi ce acoperă originalul în proporție de aproximativ 40%, ar produce noi degradări mult mai mari suprafețelor, astfel că nu s-au întreprins acțiuni în această direcție.
Restaurarea s-a rezumat la o curățare umedă superficială a fragmentelor, înlăturarea adezivului vechi, asamblarea cu un adeziv compatibil, completarea spațiilor rezultate în urma îmbinărilor, urmate de finisare și integrare cromatică. (R.B.)
Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România
Secția Relații Publice și Marketing Cultural
Pentru informații despre programul de vizitare, expoziții, tarife de acces, programări de ghidaje: relatiipublice@mnir.ro, Secretariat- tel: 021 313 19 25
E-mail: direct@mnir.ro Tel: +40 21 315 82 07 Fax: +40 21 311 33 56
Magazin on-line tel: 021 313 19 25