© 2024 Restaurare MNIR. Toate drepturile rezervate.
Acasă » Laboratoare MNIR » Laboratorul de restaurare ceramică » Strachină cu picior
Restaurare-conservare: Gabriela Dragomir
MNIR, nr. inv. 72965.
Necropolă de incinerație, mormântul XCII, Cârna – Grindul Tomii, jud. Dolj.
Perioada mijlocie a epocii bronzului (a doua jumătate a mileniului II a.Chr.) / cultura Žuto Brdo – Gârla Mare. (informații: Corina Borș).
Lut ars; modelare manuală; ardere reducătoare, ardere secundară; incizare; imprimare.
Diametru maxim: 17,1 cm; diametru bază: 6,2 cm; înălțime: 8,2 cm.
Bibliografie: Vl. Dumitrescu, Necropola de incienrație din epoca bronzului de la Cîrna, Biblioteca de Arheologie IV, București, 1961, p. 88; pl. XLVIII/XCII a–b; LXXXVII/XCII 362.
Strachina făcea parte din inventarul funerar al mormântului de incinerație M. XCII, fiind utilizată drept capac al urnei funerare. Forma acesteia este tronconică, cu picior inelar, drept, relativ scund. Marginea este lată, cu un prag spre interior și patru lobi, mici, dispuși simetric în raport cu diametrul vasului. Pe peretele vasului (cu aspect de cupă), există două perforații de o parte și de alta a unuia dintre lobi. Inițial vasul a avut o culoare neagră, fiind realizat din pasta fină; din cauza arderii secundare pe rugul funerar, suprafața vasului a fost ușor calcinată, culoarea devenind brun-roșcată și cenușiu albicioasă. Registre successive de decor, realizat prin împunsături și imprimare, atât la exterior (inclusiv marginea și piciorul), cât și în interior. Pe suprafața exterioară a vasului – pe margine: un șir de împunsături scurte, în zig-zag, urmat pe corp de două șiruri orizontale, concentrice, realizate din împunsături scurte, vertical, iar apoi ghirlande cu franjuri care împart egal suprafața în metope și pe picior o bandă de incizii scurte, verticale, urmată de o altă linie în zig-zag; în interior – 6 șiruri orizontale, concentrice de împunsături și impresiuni diverse (liniare, circulare), iar în mijloc o cruce având în fiecare cadran un simbol solar (mica impresiune circulară înconjurată de linii scurte, dispuse radial). Substanța albă de incrustație nu s-a păstrat.
La data restaurării, strachina prezenta degradări fizice; ea mai fusese restaurată înainte, ansamblul fiind realizat din 9 fragmente lipite cu celuloid, din care erau desprinse 2 fragmente; integrarea cromatică era stearsă pe alocuri. Piesa a fost propusă spre restaurare pentru reasamblarea fragmentelor desprinse.
Pentru restaurarea acestui obiect s-a recurs inițial la curățarea culorii. În urma acestei operațiuni, s-a constatat că vechile lipituri nu asigurau o rezistență optimă. De aceea, s-a hotărât desfacerea, curățarea adezivului îmbătrânit și reasamblarea tuturor fragmentelor. Lacunele au fost completate cu ipsos de modelaj, au fost finisate în cea mai mare parte cu bisturiul, și apoi au fost integrate cromatic. (G.D.; C.B.)
Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România
Secția Relații Publice și Marketing Cultural
Pentru informații despre programul de vizitare, expoziții, tarife de acces, programări de ghidaje: relatiipublice@mnir.ro, Secretariat- tel: 021 313 19 25
E-mail: direct@mnir.ro Tel: +40 21 315 82 07 Fax: +40 21 311 33 56
Magazin on-line tel: 021 313 19 25