Fotografie-de-final

Vas-suport / „Vas-binoclu”

Restaurare-conservare: Radu Bălănescu

MNIR, nr.inv.173194 / 173197.

Așezare, L2 (locuința 2), Mitoc – Pîrîul lui Istrati, jud. Botoșani, campaniile de cercetări arheologice din anii 1981-1982.

Eneolitic, mileniul al V-lea a. Chr., cultura Cucuteni (Dragomir Popovici, 1986).

Ceramică; modelare manuală, decor incizat, ardere oxidantă.

Lungime: peste 30 cm; lățime: 14 cm; înălțime: 18 cm.

Bibliografie: D. Popovici, Cercetările arheologice de la Mitoc „Pîrîul lui Istrati”, jud. Botoşani, 1981, în Cercetări arheologice, nr. VIII, 1986, p. 14, pl. IV.

„Vasul-binoclu”, așa cum este denumit în literatura de specialitate (dar fără a avea legătură cu posibila lui funcționalitate), este compus din doi cilindri descoperiți în același complex arheologic în două campanii succesive de cercetări. Pasta din care au fost manufacturați este una fină, nedegresată. Suprafețele netezite au fost decorate folosind tehnica exciziei, iar unul dintre cilindri păstrează la interior urme apăsate ale degetelor olarului.          

Obiectul a intrat în laborator în urma unui șoc mecanic din care au rezultat cinci fragmente compuse. Anterior, ambele piese au fost restaurate și au fost stropite accidental cu soluție de ignifugare. Asamblarea cu un adeziv mult mai puternic decât ceramica a dus la apariția unor fracturi noi în proximitatea îmbinărilor. Marginile lacunelor au fost uneori zgâriate din timpul finisărilor cu materiale abrazive. Suprafețele au fost acoperite de un strat consistent de praf și prezintă depuneri de natură minerală din mediul de zacere pe ambele suprafețe însă, din moment ce nu afectează integralitatea și lizibilitatea piesei, nu se va acționa la îndepărtarea acestora.                

Prima etapă a restaurării a constat în curățarea umedă și îndepărtarea mecanică a stropilor, ipsosului și adezivilor de pe suprafețe. Fragmentele au fost lipite cu un adeziv mai puțin dur decât ceramica, iar lacunele au fost completate cu ipsos de modelaj aplicat cu ajutorul mulajelor luate cu fâșii de ceară încălzită. Completările au fost finisate și integrate cromatic în tonuri deschise ale culorii ceramicii.

Deși proveniența și caracteristicile indică faptul că cei doi cilindri formează un singur obiect, în condițiile în care nu există nici o zonă sigură de contact, nu se poate stabili distanța la care erau situați. Aceștia au fost inițial conectați prin trei elemente (sus, mijloc, jos) din care se mai păstrează cel superior, existând urme pe corpuri ale celorlalte două. Singura soluție care nu încalcă principiile restaurării științifice este prezentarea lor impreună, apropiați, dar fără a forma legături din imaginația restauratorului.(R.B.)

Restaurare-conservare vas-suport / „Vas-binoclu”

Shopping Basket