© 2025 Restaurare MNIR. Toate drepturile rezervate.
Acasă » Laboratoare MNIR » Laboratorul de restaurare ceramică » Vas bitronconic pictat
Restaurare-conservare: Mădălina Voicu
MNIR, nr.inv. 81372.
Așezare, com. Valea Lupului, jud. Iași, campania de cercetări arheologice din 1955.
Eneolitic, Cucuteni B, prima jumătate a mileniului al IV-lea a. Chr. (Marin Dinu, 1957).
Ceramică; modelare manuală, decor pictat, ardere oxidantă.
Diametru buză: 20 cm; diametru maxim: 33 cm; diametru bază: 13 cm; înălțime: 32 cm.
Bibliografie: M. Dinu, Șantierul arheologic Valea Lupului, în Materiale și cercetări arheologice, 1957, nr.3, p.161-178.
Vasul de formă bitronconică, cu gâtul înalt și deschidere mare, a fost lucrat manual, prin suprapunerea unor colaci realizați din lut fin, de bună calitate, fără incluziuni vizibile. Partea superioară este decorată cu zig-zaguri, ghirlande și spirale pictate cu negru și roșu. Decorul a fost aplicat înainte de arderea oxidantă ce a oferit ceramicii o culoare galben-roșiatic, uniformă. Suprafețele nu păstrează urme ale vreunei angobe, atât interiorul cât și exteriorul fiind netezite.
Vasul a fost restaurat anterior de cel puțin două ori și a intrat în laborator deoarece suprafețele erau murdărite de culoarea folosită la integrarea cromatică a completărilor. Aceasta a fost întinsă peste original într-o veche încercare de curățare. Dovadă a acestei spălări nereușite stau și marcajele de la interiorul vasului unde cerneala markerului este întinsă. Materialele de completare folosite la îmbinări erau fragilizate de trecerea timpului, astfel că s-au desprins pe alocuri. Lacunele au fost completate la nivelul originalului și ușor peste acesta, iar marginile sunt zgâriate.
Restaurarea a început după testarea rezistenței picturii la apă. Suprafețele au fost curățate prudent pentru a nu desprinde stratul pictural, cu apă distilată și vată de bumbac. Au fost îndepărtate exclusiv completările fragile, cele care umpleau unele îmbinări, precum și surplusul de adeziv. Golurile au fost recompletate cu ipsos de modelaj. Toate completările au fost integrate cromatic. Vasul este în prezent însoțit de recomandarea ca, la expunere, decorul să fie prezentat într-o schiță. Repictarea acestuia, chiar dacă se poate face, contravine regulilor restaurării științifice. (M.V.)
Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România
Secția Relații Publice și Marketing Cultural
Pentru informații despre programul de vizitare, expoziții, tarife de acces, programări de ghidaje: relatiipublice@mnir.ro, Secretariat- tel: 021 313 19 25
E-mail: direct@mnir.ro Tel: +40 21 315 82 07 Fax: +40 21 311 33 56
Magazin on-line tel: 021 313 19 25