© 2024 Restaurare MNIR. Toate drepturile rezervate.
Acasă » Laboratoare MNIR » Laboratorul de restaurare ceramică » Vas castron
Restaurare-conservare: Alexandra Vasilievici (stagiar)
Integrare cromatică: Radu Bălănescu
MNIR.
Așezare pluristratificată, Radovanu – La Muscalu, jud. Călărași, campania de cercetări arheologice din 1974.
Eneolitic, mileniul al V-lea a. Chr., cultura Boian (informații: Mădălina Voicu).
Ceramică; modelare manuală, decor plastic, ardere secundară oxidantă.
Diametru buză: 22,3 cm; diametru maxim: 32,3 cm; diametru bază: 12,4 cm; înălțime: 12,4 cm.
Bibliografie: inedit.
Vasul de formă tronconică, decorat cu două proeminențe alăturate plasate sub diametrul maxim, a fost realizat manual dintr-o pastă fină, degresată cu cioburi pisate. Suprafețele au fost lustruite iar arderea inițială este posibil să fi fost neoxidantă, după cum ar indica tipologia acestor recipiente. Vasul este deformat puternic din cauza unor arderi secundare puternice, întâmplate în prezența oxigenului, și care a oferit ceramicii o culoare roșiatică. Mai mult, pe bază și o parte din corp, în timpul acestei arderi, cel mai probabil un incendiu al unei construcții, s-au lipit bucăți de lut amestecat cu materie organică, provenit posibil de la un perete căzut. Acestea au aderat la suprafața ceramicii din cauza temperaturilor mari și pentru că fac parte din istoria obiectului, nu au fost înlăturate.
Pe suprafețe și în casuri existau, de asemenea, depuneri consistente de carbonat de calciu din mediul de zacere. Deoarece formau într-adevăr o piedică în studierea piesei, aceste depuneri minerale au fost îndepărtate atât încât să permită lizibilitatea obiectului, fără a insista cu acțiunea acidului și desigur asigurând un ph neutru la finalul procesului. Restaurarea a continuat cu asamblarea fragmentelor cu un adeziv mai puțin dur decât ceramica, pentru a asigura desprinderea lipiturilor și nu apariția unor fracturi noi în cazul acțiunii unor factori de degradare. Lacunele au fost completate cu ipsos de modelaj, iar după finisare au fost integrate cromatic în tonuri deschise ale culorii ceramicii. (R.B.)
Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România
Secția Relații Publice și Marketing Cultural
Pentru informații despre programul de vizitare, expoziții, tarife de acces, programări de ghidaje: relatiipublice@mnir.ro, Secretariat- tel: 021 313 19 25
E-mail: direct@mnir.ro Tel: +40 21 315 82 07 Fax: +40 21 311 33 56
Magazin on-line tel: 021 313 19 25