Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Vas cu toartă supraînălțată

Restaurare-conservare: Mădălina Voicu

MNIR, nr.inv.124621.

Necropolă, mormântul 9, Pietroasa Mică, com. Pietroasele, jud. Buzău, cercetări arheologice 1976-1978.

Epoca bronzului, cultura Monteoru (Alexandru Oancea, 1981).

Ceramică; modelare manuală, decor incizat, ardere neoxidantă.

Diametru maxim: 13 cm; diametrul bazei: 4 cm; înălțime: 13 cm.

Bibliografie: A. Oancea, Considérations sur l’étape finale de la culture de Monteoru, în Dacia N.S. 25, 1981, 131-191, fig. 8/12.

Acest vas a fost produs dintr-o pastă de argilă fină, de bună calitate, fără degresant sau incluziuni. Baza este concavă și corpul bombat, cu trei proeminențe conice. Buza formează un „cioc” în partea opusă toartei supraînălțate. Suprafețele au fost tratate cu un slip și decorate cu linii incizate și împunsături succesive ce formează cercuri concentrice în jurul celor trei proeminențe amintite mai sus. Arderea s-a produs într-un mediu neoxidant, asigurând ceramicii o culoare neagră, uniformă.

 

Vasul fost restaurat de cel puțin două ori în trecut, fiind observate mai multe reparații ale unor completări, și a ajuns în laborator cu o serie de probleme legate de fragilizarea materialelor de restaurare și deoarece a fost stropit accidental cu soluție de ignifugare.  Unele completări s-au desprins de original, pe care îl acopereau uneori, iar la interior acestea au rămas nefinisate. Unele zone de îmbinare pe exteriorul vasului au fost stabilizate cu ipsos aplicat peste original și desprins pe alocuri din cauza îmbătrânirii materialului. Una dintre proeminențele de pe corpul vasului a fost realizată din ipsos, dar nu păstrează caracteristicile  celorlalte  trei  păstrate  din  original,  este  mult  mai pronunțată, îndreptată în sus și poziționată mult mai sus decât celelalte. Curburile fragmentului original din imediata apropiere indică o poziție mult mai joasă. De asemenea, proeminența frontală a piesei părea că avea două vârfuri.

Pentru restituirea caracteristicilor piesei, materialele de restaurare și stropii au fost curățate de pe original și din completările fragile. Cele două proeminențe nepotrivite au fost sculptate și șlefuite pentru a se încadra în forma inițială a vasului, iar lacunele au fost completate, finisate cu grijă și integrate cromatic. (M.V.)

Restaurare-conservare vas cu toartă supraînălțată

Shopping Basket