Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Vas cu toartă lată supraînălțată și cioc / „Sosieră” / „Vas-askos”

Restaurare-conservare: Mădălina Voicu

MNIR, nr.inv. 137261.

Sat Basarabi, oraș Calafat, jud. Dolj.

Eneolitic / perioada timpurie a epocii bronzului, cultura Coțofeni (P. I. Roman, 1976; C. I. Popa, 2018).

Ceramică; modelare manuală, decor excizat și pictat cu ocru, ardere neoxidantă.

Diametru maxim: 18 cm; diametru bază: 5 cm; înălțime: 13 cm.

Bibliografie: P. I. Roman, Cultura Coțofeni, Biblioteca de arheologie XXVI, București 1976, p.21, 45, 64, 71, pl. 221/1 = 49/1; 48/22.

N. Boroffka, T. Stapelfeldt, Bemerkungen zu  einer  balkanischen  Gefäßform:  Die  Sauciere, în Arheologia Moldovei, 1995, p. 277, 287, Fig. 4/1.                                      

C. I. Popa, Vase pentru toast? Sosierele culturilor Coțofeni și Baden și legăturile lor Balcano-Egeene, în Studii și Articole de Arheologie. In memoriam Ioan Andrițoiu, N. C. Rișcuța, I. V. Ferencz (eds.), Cluj-Napoca 2018, p. 27-87, nr. cat.11, pl. 4.

Vasul cu toartă supraînălțată și cioc lat a fost lucrat manual dintr-o pastă fină, cu incluziuni rare de nisip. Atât la exterior cât și la interior, suprafețele au fost lustruite iar arderea s-a produs într-un mediu neoxidant. La exterior, vasul a fost decorat cu caneluri înguste formate prin excizie și un decor liniar pictat cu ocru atât în șențuirile canelurilor cât și pe acestea. Ocrul a fost aplicat înainte de ardere. La interior, dar mai ales pe toartă se pot observa mișcările mâinii olarului din timpul lustruirii cu o unealtă dură.

 

În urma intervențiilor anterioare de restaurare, vasul a fost asamblat cu celuloid, completat cu ipsos și integrat cromatic. Suprafețele, și mai ales zonele din apropierea îmbinărilor, au fost pătate cu adeziv și ipsos și acoperite de un strat consistent de praf. Lacunele au fost completate cu ipsos, aplicat la nivelul originalului și peste acesta. Există ușoare depuneri minerale în zona decorului pictat și a buzei. Deoarece nu afectează integritatea obiectului și orice tip de acțiune ar provoca noi degradări, acestea nu vor fi îndepărtate.

 

Restaurarea a constat într-o curățare uscată și local umedă pentru îndepărtarea culorii, a adezivilor și a ipsosului. Lacunele au fost completate cu ipsos de modelaj, au fost finisate în cea mai mare parte cu bisturiul, sub lupă, și apoi au fost integrate cromatic. (M.V.)

Restaurare-conservare vas cu toartă lată supraînălțată și cioc / „Sosieră” / „Vas-askos”

Shopping Basket