Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Vas torisferic cu decor / Strachină

Restaurare-conservare: Mădălina Voicu

MNIR, nr.inv.pr.: 9124.

Așezare, complex 174, Pianu de Jos – Lunca Pârâului, com. Pianu, jud. Alba, cercetări arheologice preventive, campania 2012.

Epoca bronzului, cultura Wietenberg (Mădălina Voicu, 2017).

Ceramică; modelare manuală, decor incizat, ardere neoxidantă.

Diametru buză: 17 cm; diametru maxim: 17 cm; înălțime:  5,2 cm.

Bibliografie: M. Voicu, Situl de epoca bronzului de la Pianu de Jos – Lunca Pârâului. Considerații asupra comunităților cu ceramică de tip Wietenberg, teză de doctorat, București, 2017, p. 55.

Vasul de formă torisferică, cu pereții scurți și decor incizat dispus în benzi pe zona diametrului maxim, a fost lucrat manual dintr-o pastă semifină, cu incluziuni de nisip și pietricele. Atât la exterior cât și la interior, suprafețele păstrează zgârieturi din vechime și urmele unui slip negru lustruit. Acest lucru poate sugera utilizarea recipientului pentru consumul materiilor lichide sau semi-solide. Arderea s-a produs într-un mediu predominant neoxidant din care a rezultat o culoare neagră a ceramicii.

 

Vasul a intrat în laborator în 11 fragmente împreună cu întregul lot ceramic descoperit în complexul arheologic. Acestea au fost curățate, triate și ulterior asamblate. Lacunele au fost completate cu ipsos de modelaj pe mulaje luate cu ajutorul unor fâșii de ceară dentară. Deoarece vasul are o formă deschisă și riscă să se desfacă, spațiile rămase în zonele casurilor au fost completate la rândul lor cu ipsos, pentru a-i oferi stabilitate. După finisare, completările au fost integrate cromatic.

Deși circular și ușor de reconstituit, decorul nu a fost continuat deoarece este de preferat remarcarea stângăciei sau grabei originale a olarului din preistorie, decât încercarea de reproducere a acestora de către restaurator. (M.V.)

Restaurare-conservare vas torisferic cu decor / Strachină

Shopping Basket