© 2024 Restaurare MNIR. Toate drepturile rezervate.
Acasă » Laboratoare MNIR » Laboratorul de restaurare ceramică » Vas-borcan
Restaurare-conservare: Mădălina Voicu
MNIR, nr. inv. 54086.
Poiana – Piroboridava, com Poiana (Nicorești), jud. Galați.
Epoca fierului, La Tène (Radu Vulpe, 2003).
Ceramică; modelare manuală, decor plastic, ardere neoxidantă.
Diametru maxim: 12 cm; diametru bază:7 cm; înălțime: 15 cm.
Bibliografie: R. Vulpe, S. Teodor, Piroboridava. Așezarea geto-dacică de la Poiana, Bibliotheca Thracologica, XXXIX, 2003, p. 72, fig. 151/1.
Vasul face parte, conform bibliografiei, din categoria borcanelor cu corpul oval, gât strâmt și marginea evazată. Acesta a fost realizat manual dintr-o pastă semi-fină, degresată cu cioburi pisate și decorat cu un brâu alveolat în jumătatea superioară. Arderea s-a produs într-un mediu neoxidant sau predominant neoxidant, culoarea roșiatică putea fi dată de contactul cu oxigenul după ardere.
Obiectul a fost asamblat în trecut cu un adeziv dur și completat cu un material compozit, ce a devenit pulverulent. Deși par a fi lucioase, suprafețele au fost doar netezite de către olar. Luciul și schimbarea culorii ceramicii au apărut în urma aplicării unui lac doar pe exterior, posibil ca măsură de prevenție a degradărilor sau pentru înfrumusețare, ceramica fiind arsă bine și neavând nevoie de mai multă rezistență. Consolidarea profilactică a ceramicii este încă o etapă actuală, dar se rezumă la acele piese care riscă să dispară.
Materialele îmbătrânite au fost îndepărtate după înmuierea stratului de lac și a adezivului cu solvenți. După curățare, lacunele au fost completate cu ipsos de modelaj, pe mulaj de ceară dentară, finisate cu bisturiul și integrate cromatic în așa fel încât restaurarea să fie vizibilă și să garanteze astfel că munca olarulul din dava getică nu a fost ascunsă sub cea a restauratorului din prezent. (M.V.)
Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România
Secția Relații Publice și Marketing Cultural
Pentru informații despre programul de vizitare, expoziții, tarife de acces, programări de ghidaje: relatiipublice@mnir.ro, Secretariat- tel: 021 313 19 25
E-mail: direct@mnir.ro Tel: +40 21 315 82 07 Fax: +40 21 311 33 56
Magazin on-line tel: 021 313 19 25