Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Vas bitronconic cu gât înalt

Restaurare-conservare: Radu Bălănescu

MNIR, nr.inv. 15789.

Ciolăneștii din Deal, com. Ciolănești, jud. Teleorman.

Epoca fierului, La Tène (Mircea Petrescu-Dîmbovița, 1974).

Ceramică; modelare manuală / modelare la roata olarului, decor plastic, ardere neoxidantă.

Diametru buză: 13,2 cm; diametru maxim: 18 cm; diametru bază: 6,7 cm ; înălțime: 28 cm.

Bibliografie:  M. Petrescu-Dîmbovița, Descoperirea de vase dacice de la Ciolăneștii din Deal, în In memoriam Constantini Daicoviciu, Cluj-Napoca, 1974, p. 289, fig. 3/2, vasul 18.

P. Pupeza, Repere cronologice în arheologia geto-dacică de la Oroles la Burebista, 2007 (teză de doctorat), p. 127-131, fig.180.

Vasul de formă bitronconică cu gât înalt și două proeminențe plasate în zona diametrului maxim, a fost lucrat manual dintr-o pastă fină, fără incluziuni vizibile. Suprafața exterioară a fost acoperită cu un slip negru, lustruit iar cea interioară a fost netezită. Arderea s-a produs într-un mediu neoxidant.

 

La momentul intrării în laborator vasul prezenta două lacune, goluri la îmbinări, surplus de adeziv și exfolieri ale suprafeței exterioare. În plus, suprafața exterioară a fost stropită accidental cu soluție ignifugă. Vasul a fost restaurat de-a lungul timpului de cel puțin două ori, cu două tipuri diferite de materiale de completare și adezivi.

Pentru corectarea stării piesei s-a recurs la o curățare uscată, urmată de îndepărtarea mecanică precedată de umezire cu apă distilată și solvenți a stropilor de soluție de ignifugare, a ipsosului vechi și fragil și a adezivului în exces. După curățarea umedă, lacunele au fost completate, finisate și integrate cromatic.

Completarea din zona diametrului maximum a fost realizată prin introducerea prin lacună a unei bucăți de carton plastifiat legată cu sfoară și poziționarea acesteia în așa fel încât să funcționeze ca un mulaj. După turnarea ipsosului, sfoara a fost tăiată iar cartonul a fost îndepărtat cu ajutorul unei pensete lungi. Completările au fost finisate și integrate cromatic. (R.B.)

Restaurare-conservare vas bitronconic cu gât înalt

Shopping Basket