Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Farfurie

Restaurare-conservare: Mădălina Voicu

MNIR, nr. inv. 16849.

Necropola tumulară, mormântul 37, Histria, com. Istria, jud. Constanța.

Epoca elenistică, secolul al II-lea a. Chr. (Maria Coja, Marieta Gheorghiță, 1983).

Ceramică; modelare la roata olarului, decor imprimat și incizat, ardere oxidantă și  ardere neoxidantă.

Diametru maxim: 21,5 cm; diametru bază: 7,3 cm; înălțime: 4,5 cm.

Bibliografie:  M. Coja, M. Gheorghiță, Vase grecești în Muzeul Național: catalog, București, 1983, 57, nr.cat. 96, pl. 41/96.

Farfuria a fost lucrată la roată dintr-o pastă fină, fără incluziuni vizibile. Suprafețele sunt acoperite de o glazură de culoare neagră. La interior, vasul prezintă un decor tipic pentru ceramica elenistică ”black-glazed” și anume patru frunze imprimate cu o ștampilă. Arderea s-a produs într-un mediu controlat, inițial oxidant și apoi reducător deoarece interiorul casurilor este roșu iar glazura este neagră. Arderea controlată a acestui tip de ceramică fost demonstrată în literatură, însă nu este exclusă posibilitatea unor procese individuale succesive.

 

Piesa a fost restaurată de două ori până în prezent, ca dovadă, unele fragmente de ipsos au fost lipite între ele dar și de original. Într-o intervenție anterioară, vasul a fost asamblat cu celuloid și completat cel mai probabil cu ipsos amestecat cu un adeziv. Suprafețele au fost murdare de praf și surplus de adeziv, ipsos și culoare și prezintă ciobituri exfolieri și zgârieturi.

 

Procesul restaurării a constat în îndepărtarea materialelor vechi din casuri și de pe suprafețe, urmată de curățarea umedă a originalului și asamblarea lui cu un adeziv compatibil, mai puțin dur decât ceramica. Deoarece încă se prezenta într-o stare foarte bună, ipsosul vechi nu a fost îndepărtat. Lacunele de dimensiuni mici și îmbinările au fost completate cu ipsos de modelaj, finisate cu bisturiul și rareori cu hârtie abrazivă. Restaurarea s-a încheiat cu integrarea cromatică a completărilor, în tonuri de gri colorat. (M.V.)

Restaurare-conservare farfurie

Shopping Basket