După-restaurare

Strachină

Restaurare-conservare: Gabriela Dragomir

MNIR, nr.inv. 15849.

Oltenița – Măgura Gumelnița, jud. Călărași.

Eneolitic, cultura Gumelnița, 4600-3900 a. Chr. (informații: Katia Moldoveanu)

Lut ars; modelare, ardere, pictură cu grafit înainte de ardere.

Diametru maxim: 39 cm; înălțime: 11,5 cm.

Bibliografie: V. Dumitrescu. Fouilles de Gumelniţa, în Dacia 2, 1925, p. 74, fig. 49.

Strachină tronconică este lucrată din pastă de bună calitate. Este pictată cu grafit în interior, având un decor compus din trei registre: romburi aşezate în trei şiruri dispuse pe centru, flancate pe fiecare parte câte o bandă spiralică și câte două cercuri de dimensiuni mai mici diametral opuse. Vasul prezintă urme de ardere secundară.

 

Vasul a intrat în laborator în douăsprezece fragmente compuse și a suportat cel puțin două intervenții de restaurare anterioare. Adezivul folosit era îmbătrânit, fapt care a condus la fragilizarea lipiturilor și desfacerea fragmentelor ceramice. La o examinare atentă, în momentul stabilirii diagnosticului, au putut fi observate și alte probleme: surplus de adeziv, zgârieturi pe marginile lacunelor, fisuri, completări care acopereau din original.

Restaurarea a început prin desfacerea tuturor fragmentelor, lucru absolut necesar în vederea îndepărtării integrale a materialelor de completare învechite. Petele și surplusul de adezivi și ipsos de pe suprafețe au fost curățate mecanic, cu bisturiul. Vechiul adeziv, în acest caz, celuloid, a fost curățat prin alternarea intervențiilor mecanice cu comprese cu solvent. Golurile de la îmbinări și lacunele au fost completate, finisate și integrate cromatic. (G.D.)

Restaurare-conservare strachină

Shopping Basket