Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Vas bitronconic cu două toarte / „urnă ovoidală cu două toarte”

Restaurare-conservare: Mădălina Voicu

MNIR, nr. inv. 16133.            

Necropola geto-dacică I, Satu Nou – Suat, com. Oltina, jud. Constanța, cercetări arheologice 1958.

Epoca fierului, La Tène (Bucur Mitrea et alii., 1961).

Ceramică; modelare manuală / modelare la roata olarului, ardere neoxidantă.

Diametru maxim: 30 cm; diametru buză: 18 cm; diametru bază: 15 cm; înălțime: 44 cm.

Bibliografie:  B. Mitrea, C. Preda, N. Anghelescu, Săpăturile de salvare de la Satu-Nou. Cimitirul geto-dacic I, în Materiale și cercetări arheologice, 1961, pp. 283-289, fig. 1/1 și 3/5.

Vasul de formă bitronconică, cu două toarte și un brâu subțire la baza gâtului, a fost lucrat dintr-o pastă de bună calitate, fără incluziuni vizibile. Este posibil ca modelarea să fi fost efectuată la roata olarului. Suprafețele au fost tratate cu un slip fin iar după uscare, a urmat arderea într-un mediu neoxidant, rezultând o culoare neagră a ceramicii. În termenii funcționalității, recipientul a fost folosit ultima dată pentru depunerea resturilor osteologice umane după incinerare, însă, abraziunile, mătuirile și zgârieturile suprafeței exterioare sugerează și alte utilizări anterioare.

Vasul a intrat în laboratorul de restaurare în urma unui șoc mecanic, deoarece i s-au desprins două fragmente dintr-o completare anterioară. La o examinare atentă, în momentul stabilirii diagnosticului, au putut fi observate și alte probleme: completări pulverulente, surplus de adeziv, zgârieturi pe marginile lacunelor, completări și integrări cromatice care acopereau din original.

Restaurarea a constat inițial într-o curățare umedă în urma căreia a devenit evident că era absolut necesară îndepărtarea integrală a materialelor de completare învechite. Petele și surplusul de adezivi și ipsos de pe suprafețe au fost curățate mecanic, cu bisturiul, sub lupă. Golurile de la îmbinări și lacunele au fost completate, finisate și integrate cromatic. (M.V.)

Restaurare-conservare vas bitronconic cu două toarte / „urnă ovoidală cu două toarte”

Shopping Basket