Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Farfurie, imitație a formei TS Ludowici Tg

Restaurare-conservare: Mădălina Voicu

MNIR, nr.inv. 83921.

Thermae, praefurnium, Micia, com. Vețel, jud. Hunedoara, campania de cercetări arheologice 1971.

Epoca romană, secolul al II-lea a. Chr. (Ionuț Bocan, 2018).

Ceramică; modelare la roata olarului, ardere oxidantă.

Diametru buză: 27,5 cm; diametru maxim: 27 cm; diametru bază: 1cm; înălțime: 6,cm.

Bibliografie:  Catalog de expoziție: V. Rusu-Bolindeț, F.O.Botiș (eds.), The Supply Of Ceramic Goods In Dacia And Lower Moesia: Imports And Local Developments, Cluj-Napoca, 2018, p.150, nr.cat. 401 (voce Ionuț Bocan).

Farfuria a fost lucrată la roată, dintr-o pastă fină, iar suprafețele au fost tratate cu un slip de culoare roșie. Arderea s-a produs în prezența oxigenului, ceea ce a conferit ceramicii culoarea roșiatică. Vasul nu este decorat, însă la interior, baza este marcată de un cerc realizat probabil din modelarea vasului pe roata olarului.

 

Atât la exterior cât și la interior, peste original există surplus de adeziv (galben-îmbătrânit), ipsos și culoare din completări și integrări cromatice. În imediata apropiere a completărilor, slipul roșu a fost zgâriat, în momentul finisării completărilor cu materiale abrazive. De asemenea, trecerea timpului și utilizarea obuectului au produs exfolierea slipului, ciobituri și zgârieturi.

 

Pentru îndreptarea stării vasului, într-o primă fază a fost îndepărtată culoarea integrării cromatice, ce a dezvăluit fisuri și desprinderi ale ipsosului învechit. Astfel, acolo unde a fost nevoie, materialele vechi din casuri și de pe suprafețe au fost înlăturate mecanic, cu bisturiul, sub lupă. După curățarea umedă a originalului a urmat completarea lacunelor și îmbinărilor. Acestea au fost finisate cu bisturiul pe zonele de dimensiuni mici și cu hârtie abrazivă cu granulații diverse pentru cele mai mari. Materialele abrazive sunt utilizate cu foarte mare grijă și niciodată n apropierea marginilor completărilor, deoarece pot provoca daune ireversibile. Ultima etapă a restaurării a fost integrarea cromatică în tonuri mai deshise ale culorii ceramicii. (M.V.)

Restaurare-conservare farfurie, imitație a formei TS Ludowici Tg

Shopping Basket