Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Bol Dragendorff 41

Restaurare-conservare: Radu Bălănescu

MNIR, nr. Inv. 16781.

Poiana – Piroboridava, com. Poiana (Nicorești), jud. Galați.

Epoca romană (Radu Vulpe, 1931).

Ceramică; modelare la roata olarului, ardere oxidantă.

Diametru buză: 11cm; diametru maxim: 12,5 cm; diametru bază: 7,6 cm; înălțime: 4,5cm.

Bibliografie:  Radu Vulpe, Piroboridava. Consideraţiuni archeologice şi istorice asupra cetăţuii de la Poiana în Moldova de Jos, Bucureşti, 1931.

R. Vulpe, S. Teodor, Piroboridava. Așezarea geto-dacică de la Poiana, Bibliotheca Thracologica, XXXIX, 2003, p. 20.

Vasul de formă aproximativ semi-sferică, cu pereții scurți și bombați, și baza inelară lată, a fost lucrat la roata olarului dintr-o pastă fină. Acesta face parte din categoria terra sigillata, suprafețele fiind tratate cu un slip foarte fin de culoare roșiatică. La exterior, această soluție de argilă pare a fi fost aplicată cu pensula într-un strat gros, doarece se pot observa picături scurse. Pe bază a fost aplicată o ștampilă, iar arderea s-a petrecut într-un mediu oxidant.

 

Vasul a fost restaurat anterior însă adezivul a îmbătrânit și și-a pierdut proprietățile iar completările cu ipsos s-au desprins. În prima etapă, cea de curățare, au fost îndepărtate adezivul vechi, completările și resturile de ipsos. Fragmentele au fost asamblate cu un adeziv compatibil cu tipul de ceramică iar lacunele au fost completate cu ipsos de modelaj pe mulaj de ceară dentară. Completările au fost apoi finisate și integrate cromatic. (R.B.)

Restaurare-conservare bol Dragendorff 41

Shopping Basket