Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Skyphos

Restaurare-conservare: Radu Bălănescu

MNIR, nr.inv. 16829.

Histria-Cetate, com. Istria, jud. Constanța.

Epoca greacă clasică, prima jumătate a secolului al V-lea a. Chr. (Emil Condurachi, 1954).

Ceramică; modelare la roata olarului, ardere oxidantă și ardere neoxidantă.

Diametru maxim: 16,3 cm; lungime cu toarte: 24 cm; diametru bază: 9,7 cm; înălțime: 12 cm.

Bibliografie: E. Condurachi, Histria – Monografie Arhelogica, I, 1954, p. 435, fig. 335; M. Coja, M. Gheorghiță, Vase grecești în Muzeul Național: catalog, (București, 1983), 49, nr.cat. 50, pl. 24/50.

Denumirea de „skyphos” desemnează acele recipiente destinate băutului, ce au o formă tronconică, cu două toarte dispus paralel în apropierea buzei. Acest exemplar a fost lucrat la roată dintr-o pastă fină și aparține tipului Corintic, toartele sale fiind orizontale. Suprafețele au fost tratate cu un slip cu oxizi de fier, aplicat prin pensulare. Slipul lucios putea fi obținut printr-o arderea secvențială, în care erau controlate temperaturile și accesul oxigenului sau prin două arderi separate, prima a fost produsă într-un mediu oxidant, casurile având o culoare uniformă, roșiatică, iar cea de-a doua, care a permis vitrificarea slipului și l-a transformat din mat în lucios, a fost una reducătoare.

 

Skyphos-ul a fost restaurat anterior însă, din cauza unui șoc mecanic a intrat în laborator în 20 de fragmente ale părții superioare. Degradările constau în ciobituri, zgârieturi și surplus de materiale de restaurare. În plus, culoarea integrării cromatice devenise odată cu trecerea timpului pulverulentă și se transfera cu ușurință.

 

După îndepărtarea materialelor vechi, vasul a fost asamblat cu un adeziv adecvat cerințelor ceramicii, iar lacunele au fost completate cu ipsos de modelaj pe mulaje luate cu ajutorul fâșiilor de ceară. Completările au fost finisate preponderent cu bisturiul dar și cu hârtie abrazivă, având grijă ca aceasta să nu depășească marginile lacunelor. Întegrarea cromatică a fost realizată cu tempera și culori acrilice, în tonuri de gri colorat. (R.B.)

Restaurare-conservare skyphos

Shopping Basket