Documentul după restaurare

HRISOV

Restaurare-conservare: Cristina Petcu

MNIR, nr. inv 64974.

Evul mediu, 7188 (1680), iunie 16. 

Emis în cancelaria domnitorului Șerban Cantacuzino al Țării Românești, prin care se înștiințează că Dumitru, fratele mai mic al lui Badea logăfăt din Vlădești, se bucură de privilegii domnești împreună cu fratele său, fiind scutit de dăjdii locale. Semnătură domnească în chinovar. Sigiliu inelar în chinovar. O filă in-folio; limba română, cu alfabet chirilic.

Hârtie manuală, cerneală ferogalică, cernelă neagră de carbon; scriere manuală.

Lungime: 42 cm; lățime: 29 cm. .

(informații preluate de la Ginel Lazăr)

La intrarea în restaurare s-au observat următoarele degradări fizico-chimice și fizico-mecanice: documentul prezintă multiple plieri, rupturi, lacune, fisuri, rupturi marginale, pete, halouri, depuneri de praf, îmbrunire uşoară a hârtiei, pete multiple, halouri, îndoituri ale suportului mai ales în zona rupturilor, lacune pe întreaga suprafață a documentului, rupturi în partea centrală a documentului, rupturi marginale ale suportului papetar îndeosebi în partea de sus şi de jos a documentului.

 

Restaurarea a constat în: curăţire mecanică, prin ștergerea cu guma şi desprăfuire; curăţirea umedă a documentului și scoaterea petelor; consolidarea rupturilor; completarea lacunelor; presarea completărilor şi consolidărilor; integrarea cromatică, confecționarea unui passpartout; propuneri de conservare şi depozitare. (C.P.)

Restaurare-conservare Hrisov

Shopping Basket