Pergamentul după restaurare

Hrisov slavon de danie emis de domnitorul Ștefăniță Lupu în 11 mai 1660

Restaurare-conservare: Cristina Petcu

MNIR, nr.inv. 108160.

Evul mediu, 11 mai 1660.

Emis în cancelaria Domnitorului Ștefăniță Lupu al Moldovei, prin care scutește de dări satul Hlincea, urmând a da numai 60 de galbeni/an la cămara domnească, contribuție la plata tributului către otomani. Hrisovul este întărit cu pecetea lui Ștefan Lupu, domnul Moldovei, de către Racoviță Cehan, mare boier și mare logofăt al Moldovei, atârnată cu șnur de mătase, de plicatură.

Pergament vitelin, cerneală fero-galică, cerneală de aur, substanţe colorante, ceară roșie, șnur de mătase policolor; caligrafiere, miniere; legare, aplicare.

 Lungime:  64 cm; lățime:  50 cm.

(informații preluate de la Ginel Lazăr)

Acest act este scris pe pergament, cu o cerneală ferogalică, din loc în loc scris cu o cerneală cu aur coloidal, cuvintele de o anume importanță fiind astfel evidențiate. Semnătura este tot cu aur, dar ascunsă sub plicatură. În partea dreaptă sus este prezentă o miniatură, frumos ornamentată, cu culori vii și aur. În partea de jos, documentul are o plicatură prinsă cu un șnur împletit, acest șnur fiind prins în formă de cruce de pergament.

Hrisovul a fost păstrat pliat în șase părți pe linie transversală și în trei părți pe linie longitutdinală. Pe verso-ul pergamentului există câteva însemnări cu cerneală ferogalică. Pergamentul prezenta îndoituri, fisuri, rupturi de pliere, depozite de praf, murdărie.

 

Fiind vorba despre un pergament, prima fază a restaurării a constat în rehidratarea acestuia, lucru care a permis  întinderea pe cât posibil, fără a-l forța. Rehidratarea pergamentului s-a făcut treptat în decurs de câteva săptămâni. După rehidratarea pergamentului a urmat curățirea uscată, care s-a efectuat mai întâi pe spatele documentului, apoi pe fața documentului, îndeosebi pe părțile albe ale documentului. Pe partea cu scris s-a efectuat o curățare mai specială. Pergamentul s-a curățat atât uscat cât și umed (pe pat umed), urmată  de o presare intermediară care s-a efectuat local cu ajutorul pietrelor de marmură și pâslă. După această presare intermediară care s-a realizat treptat pe fiecare pliere,  a urmat consolidarea fisurilor, consolidarea rosăturilor și completarea lacunelor. După uscarea și presarea documentului, completările au fost integrate cromatic și a urmat montarea pergamentului în passpartout. (C.P.)

Restaurare-conservare hrisov slavon de danie emis de domnitorul Ștefăniță Lupu în 11 mai 1660

Shopping Basket