© 2024 Restaurare MNIR. Toate drepturile rezervate.
Acasă » Laboratoare MNIR » Laboratorul de restaurare carte » Hartă – Walachia, Servia, Bulgaria, Romania.
Restaurare-conservare: Cristina Petcu
Hartă – Walachia, Servia, Bulgaria, Romania. Per Gerardum Mercatorem Cum privilegio în „Gerardi Mercatoris / Atlas sive Cosmographicae meditationes de fabrica mvndi et fabricati figvra”. lam tandem ad finem perductus, quamplurimis aeneis tabulis Hispaniae, Africae, Asiae et Americae auctus ac illustratus a Iudoco Hondio. Quibus etiam additae (praeter Mercatoris) dilucidae et accuratae omnium tabularum descriptiones novae, studio et opera Pet. Montani. Editio Secunda qua et ampliores descriptiones et novae Tabulae Geographicae accesserunt. Excusum Cornelij Nicolai Amstelodami, 1607.
MNIR.
cca. 1612. Amsterdam.
Autori: Gerhard Mercator și Jodocus Hondius.
Gravură în aramă, hârtie manuală, contururi colorate manual.
Lungime: 57,1 cm, lățime: 48,2 cm.
(informații preluate de la Mihai Florea)
Planșa prezintă teritoriul Dunării de Jos, surprins de la confluența cu Tisa și până la vărsare în Marea Neagră. Astfel sunt descrise în hartă teritoriile Valahiei, Serbiei, Bulgariei și Romaniei, care aici are sensul de „țara romanilor ”/ Rumelia pentru otomani. Harta conține un cartuș decorativ imaginat sub forma a două capete de lei afrontați care țin în dinți un șnur ce pare că ține închisă o broască masivă din fier. Șnurul este petrecut prin orificiile de închidere și se termină la capete cu ciucuri. De altfel, întreg ansamblu din cartuș nu este altceva decât o masivă piesă de feronerie, care pare că ține închis un ținut și care este păzită de cei doi lei. La această planșă elementele cartușului sunt colorate în roșu (alte exemplare din ediții diferite, sunt colorate cu verde-culoare utilizată pentru teritoriile aflate sub dominație otomană). În partea inferioară dreapta se regăsește o scară grafică exprimată în mile italiene (4 segmente, de câte zece mile, 40 de mile) și imaginată sub forma unui bloc masiv de marmură așezat pe un piedestal din același material. Pe verso-ul planșei este prezent textul explicativ, în limba germană și numărul paginilor corespunzătoare publicației respectiv 343-344 (M.F.)
La intrarea în restaurare s-au observat următoarele degradări fizico-chimice și fizico- mecanice: hârtia de gravură este realizată din pastă de cârpe încleiată cu clei de gelatină; s-a constatat o mare solubilitate a culorilor, în special cele din ancadramentul hărţii (culori de apă – în cazul nostru guaşă), dar și pe toată suprafața hărții; depuneri de praf; îmbrunirea hârtiei; încreţituri; rupturi marginale; îndoituri; lacune marginale.
Restaurarea a constat în: curăţare mecanică şi desprăfuire; înainte de a trece la curăţirea umedă s-au fixat culorile cu ajutorul unei soluţii de gelatină; curăţarea umedă pe pat umed, format din hârtie de filtru; uscarea intermediară, după orice tratament umed; consolidarea rupturilor; îndepărtarea surplusului provenit în urma completărilor; completarea lacunelor cu o hârtie care să aibă aceleaşi caracteristici cu aceea a hărţii; integrarea cromatică. (C.P.)
Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România
Secția Relații Publice și Marketing Cultural
Pentru informații despre programul de vizitare, expoziții, tarife de acces, programări de ghidaje: relatiipublice@mnir.ro, Secretariat- tel: 021 313 19 25
E-mail: direct@mnir.ro Tel: +40 21 315 82 07 Fax: +40 21 311 33 56
Magazin on-line tel: 021 313 19 25