© 2024 Restaurare MNIR. Toate drepturile rezervate.
Acasă » Laboratoare MNIR » Laboratorul de restaurare ceramică » Vas cu două toarte supraînălțate
Restaurare-conservare: Mădălina Voicu.
MNIR, nr. inv. pr.: 2989.
Necropolă, mormântul 30, Dumbrava, com. Unirea, jud. Alba, cercetări arheologice preventive, campania 2014.
Epoca bronzului, cultura Noua (Paul C. Damian et alii. 2015).
Ceramică; modelare manuală, ardere neoxidantă.
Diametru buză: 9,5 cm; diametru maxim:16,5 cm; diametru bază: 6 cm; înălțime: 10 cm.
Bibliografie: P. C. Damian, G.-D. Balteș, D. L. Ene, H. D. Groza, F. Munteanu, E. M. Paraschiv-Grigore, I. Paraschiv-Grigore, 103. Dumbrava, com. Unirea, jud. Alba Punct: Dumbrava 2 (Autostrada A10, Sebeș-Turda, lot 4, sit 3, km 60+550-60+700), în Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, INP, 2015, p. 181-182.
Vasul ceramic de formă bitronconică cu două toarte supraînălțate dispuse paralel, a fost realizat manual, dintr-o pastă semifină cu incluziuni de nisip. În secțiune, toartele sunt triunghiulare, cu marginile rotunjite. Atât la exterior cât și la interior, suprafețele păstrează pe zone întinse un slip lustruit. Arderea s-a produs în absența oxigenului, oferind ceramicii o culoare neagră.
Într-o restaurare primară, obiectul a fost asamblat și a intrat în laborator sub forma a două jumătăți compuse și fragmente mici de buză. Acestea din urmă s-au desprins de cele două blocuri deoarece punctele de contact nu erau suficiente pentru a le susține.
Procesul de restaurare a început prin dezasamblarea unor lipituri anterioare, îndepărtarea adezivului și asamblarea întregului obiect cu adeziv mai puțin dur decât ceramica, susținând îmbinările jumătăților cu benzi și clești. Următoarele etape au constat în completarea lacunelor și a spațiilor rezultate în urma îmbinării fragmentelor, finisarea ipsosului și integrarea cromatică.
La exterior, suprafața este puternic exfoliată pe o zonă destul de mare, scăzând grosimea peretelui la mai puțin de jumătate. Trebuie specificat că acest „defect” oferă date prețioase despre tehnica de manufacturare a vasului și anume, alăturarea a două plăci de lut pentru întărirea pereților sau pentru alipirea părții superioare. Umplerea cu ipsos a acestui segment, pentru a reda integritatea vasului și a-l face plăcut estetic ar suprima atât citirea informațiilor cât și o întreagă secvență din „biografia” artefactului. (M.V.)
Calea Victoriei 12 Sector 3, 030026 București, România
Secția Relații Publice și Marketing Cultural
Pentru informații despre programul de vizitare, expoziții, tarife de acces, programări de ghidaje: relatiipublice@mnir.ro, Secretariat- tel: 021 313 19 25
E-mail: direct@mnir.ro Tel: +40 21 315 82 07 Fax: +40 21 311 33 56
Magazin on-line tel: 021 313 19 25