Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Vas bitronconic / Oală / Vas-borcan

Restaurare-conservare: Mădălina Voicu

MNIR, nr. inv. 64413.

Cetățeni, jud. Argeș.

Ev mediu, a doua jumătate a secolului al XIII-lea p. Chr. (informații: Mihai Gabriel Vasile).

Ceramică; modelare la roata olarului, decor incizat, ardere neregulată / ardere  neoxidantă.

Diametru maxim: 22 cm; diametru buză: 20,5 cm; diametru bază: 12 cm; înălțime: 24,4 cm.

Bibliografie: inedit.

Vasul de formă bitronconică, a fost lucrat la roată din pastă de argilă fină, cu incluziuni de nisip cu granulație mică (sub 1mm), bine sortate și cu o frecvență moderată. Acesta a fost decorat pe umăr prin tehnica inciziei, cu două linii de val. Arderea s-a produs într-un mediu neregulat sau neoxidant, mijlocul casurii este predominant negru iar marginile au o culoare roșiatică. Aceasta din urmă poate proveni în totalitate dintr-o ardere secundară certă, întâmplată după spargere, și indicată de nuanțele diverse delimitate de fracturi.

 

Vasul a intrat în laborator în unsprezece fragmente compuse și a suportat cel puțin două intervenții de restaurare anterioare. Aproape toate îmbinările prezentau surplus de adeziv și erau fragile. Suprafețele erau acoperite de un strat consistent de praf și sediment întins din timpul unei spălării anterioare cu acid clorhidric. Pe zone de dimensiuni reduse există depuneri de natură minerală, ce nu au fost îndepărtate deoarece nu afectează integritatea piesei. Atât la exterior cât și la interior, suprafețele erau murdărite de ipsos, iar completările depășeau pe porțiuni considerabile limitele fragmentelor ceramice – acopereau din original. De asemenea, ciobiturile vasului au fost umplute cu ipsos.

 

Procesul de restaurare a început cu îndepărtarea culorii folosite la integrarea cromatică. Fragmentele compuse au fost dezasamblate iar clorul descoperit în urma investigațiilor a fost neutralizat. După curățarea materialelor învechite, vasul a fost asamblat pornind de la bază, dar și prin crearea de fragmente compuse. Lacunele au fost completate cu ipsos de modelaj, turnat pe mulaje luate cu fâșii de ceară. După finisarea lor cu bisturiul și hârtia abrazivă, completările au fost integrate cromatic cu tempera, în tonuri deschise, potrivite estetic cu toate culorile vasului. (M.V.)

Restaurare-conservare vas bitronconic / Oală / Vas-borcan

Shopping Basket