Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Vas bitronconic cu două toarte

Restaurare-conservare: Radu Bălănescu

MNIR, nr.inv. 17716.

Zimnicea, jud. Teleorman.

Ev mediu, secolul al XIV-lea p. Chr. (informații: Mihai Gabriel Vasile).

Ceramică; modelare la roata olarului, decor incizat, ardere neoxidantă.

Diametru buză: 8,5 cm, diametru maxim: 26 cm; diametru bază: 11 cm; înălțime: 36 cm.

Bibliografie: inedit.

Vasul de formă bitronconică, cu două toarte, a fost modelat la roata olarului dintr-o pastă fină. Decorul său constă într-o bandă de linii și linii de val dispusă la baza gâtului și un decor liniar pe marginea exterioară a buzei, ambele realizate cu instrumente în formă de pieptene. Suprafața exterioară păstrează urme de lustruire iar arderea s-a produs în lipsa oxigenului.

 

În urma unui șoc mecanic, vasul a ajuns în laborator în 23 de fragmente compuse. Vechea restaurare a acestuia a fost realizată cu celuloid care și a pierdut proprietățile adezive. La interior completările cu ipsos, aplicat într-un strat gros, acopereau originalul pe suprafețe mari.

 

Procesul de restaurare a început prin curățarea umedă a fragmentelor și eliminarea completărilor care erau fragile și/sau acopereau din original. În aceeași etapă, fragmentele compuse au fost dezasamblate cu ajutorul compreselor cu apă distilată. După uscare, vasul a fost reasamblat pornind de la bază. Unele completări de la bază au fost realizate în timpul asamblării pentru a asigura stabilitatea întregii construcții. După finalizarea asamblării au fost completate și finisate și restul lacunelor. Completările au fost integrate cromatic în tonuri deschise ale culorii ceramicii. (R.B.)

Restaurare-conservare vas bitronconic cu două toarte

Shopping Basket