Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Ulcioare smălțuite

Restaurare-conservare: Radu Bălănescu și Mădălina Voicu

MNIR.

București, cartier Băneasa, str. Gârlei, campania de cercetări arheologice 2013.

Ev mediu, secolul al XVIII-lea (informații: Sorin Oanță-Marghitu, Emil Dumitrașcu).

Ceramică smălțuită; modelare la roata olarului, decor incizat, ardere oxidantă.

Diametru maxim: 13 cm; diametru bază: 7 cm; înălțime: 23 cm.

Diametru maxim: 17 cm; diametru bază: 10 cm; înălțime: 24 cm.

Bibliografie: P. Damian, S. Oanță-Marghitu, S. Cleșiu, E. Dumitrașcu, M. Florea, S. Ene, F. Munteanu, 103. Bucureşti – Băneasa, Str. Gârlei nr. 1C şi 1E, Cronica. Campania 2013, 2014, p. 166-168.

Cele două ulcioare smălțuite, de formă bitronconică și prevăzute cu câte o toartă, au fost lucrate la roata olarului dintr-o pastă fină, fără incluziuni vizibile. Arderea s-a produs într-un mediu oxidant oferind ceramicii culoarea roșu cărămiziu. Suprafațele exterioare sunt decorate cu smalț verde aplicat până la jumătatea unui strat pregătitor de lut alb. Unul dintre cele două urcioare prezintă un decor plastic vegetal (rozete) dispus în zona gâtului și o toartă alveolată pe margini. Unele rozete lipsesc iar suprafața exterioară prezintă ciobituri și exfolieri. Cel de-al doilea urcior este decorat cu trei cercuri concentrice incizate dispuse la baza gâtului iar suprafața sa exterioară prezintă ciobituri și exfolieri, deteriorări ale smalțului, dar și defecte tehnologice: smalțul scurs peste stratul alb, pete de smalț și urme de manevrare pe stratul alb.

 

Ulcioarele au intrat în laborator împreună cu un lot mai mare de ceramică. Fragmentele au fost curățate cu apă distilată și burete sintectic și apoi triate și asamblate cu un adeziv mai puțin dur decât ceramica. Deoarece în ambele cazuri lacunele au dimensiuni mici și nu afectează stabilitatea și integritatea piesei, nu au fost completate cu ipsos. (M.V.)

Restaurare-conservare ulcioare smălțuite

Shopping Basket