Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Dveră

Restaurare-conservare: Spiridonia Macri, Ștefana Gyenge, Georgeta Nuță

MNIR, nr. inv. C 227

1576

Broderie cu fir metalic, mătase

Lungime: 114 cm, lățime: 77 cm.

Dvera este un obiect de cult, din categoria vălurilor de tâmplă, este o draperie din catifea sau mătase brodată cu diferite reprezentări iconografice și simbolice. Se montează pe iconostas, deasupra ușilor diaconești sau împărătești, având dimensiuni și forme variabile. Dvera provine de la Episcopia Buzău, fiind comandată de Petru Șchiopul pentru Mănăstirea Galata- Iași și a intrat în colecția Muzeului Național de Istorie a României în anul 1971.             

Broderia cu fir de argint, argint aurit și mătase pe suport de brodare din saten, are ca temă iconografică Coborârea lui Iisus la Iad și Învierea morților. Inscripția de danie este în limba slavonă. Bordura marginală este decorată cu motive vegetale stilizate.

Intervențiile de restaurare au constat în demontarea părților componente, eliminarea petelor, cuarățarea, consolidarea și remontarea. Restaurarea a avut în vedere găsirea unei soluții care să încetinească degradarea suportului original. Pentru stabilizarea suportului s-a realizat o consolidare cu aspect de reconstituire cu fire din mătase la culoare pentru integrare cromatică. Broderia este protejata cu tul, iar reversul piesei este dublat cu o țesătură din bumbac. (C.M.)

Restaurare-conservare Dveră

Shopping Basket