După restaurare.

Tub conductă

Restaurare-conservare Sergiu Popescu

MNIR, nr. inv. prov. 107 – 2009

Ostrov [Durostorum], (jud. Constanța) Dr.2009/107, C17, carou 1 f–g, –1,32 m.

Epocă romană; a doua jumătate a secolului al II-lea – începutul secolului al III-lea p. Chr

Plumb; turnare, batere la cald

 L: 87 cm; D exterior: 21 cm; gr: 0,50 cm

Pentru exemplificarea varietății pieselor metalice arheologice, întâlnite în inventarul colecțiilor muzeelor cu specific istorico-arheologic am ales să aduc în atenția publicului, o conductă din plumb care făcea parte din sistemul de alimentare cu apă a termelor.

Tubul este realizat dintr-o singură foaie îndoită la capete și lipite la cald, rezultând o margine dreaptă și lată (l = 1,50–1,80, gr = 1,41 cm). La unul dintre capete, marginile sunt lipite la cald, astfel încât orificiul se îngustează, lăsând doar o fantă mică (L = 4 cm, l = 2 cm). Celălalt capăt chiar dacă are marginile îndoite spre interior are o deschidere largă (4 × 5 cm). Pe corp prezintă numeroase zgârieturi și o spărtură/lovitură mică de 2 cm pe o latură și una de mari dimensiuni (5×3 cm) din antichitate. Tubul face parte din sistemul de alimentare cu apă a termelor. Tubul-conductă, este datat pentru a doua jumătate a secolul ului al II-lea–începutul secolului al III-lea p. Chr.

În urma investigațiilor, a reieșit o puritate a metalului de 99,39 %, un procent apropiat de puritatea nativă a metalului, punând în valoare măiestria meșterilor artizani de acum 2000 de ani, atât pentru extragerea minereului, cât și pentru executarea piesei în sine. Asemene conducte erau manufacturate în serie, însumând sute de metri de tubulatură, necesare uzului personal sau public. Am urmărit în mod special să arăt un capăt al piesei, așa cum a fost descoperită în sol, la mijlocul ei o fază intermediară de lucru – scoțând în relief oxidul de plumb, iar la celălalt capăt curățarea totală a acesteia, după un tratament cu EDTA.(S.P.)

Restaurare-conservare Tub conductă

Shopping Basket