Imagine de ansamblu la finalul procesului de restaurare-conservare.

Statuetă, reprezentare a lui Cybele

Restaurare-conservare: Mădălina Voicu

MNIR, nr. inv. 16804.

Histria, com. Istria, jud. Constanța.

Epoca elenistică, secolul al II-lea a. Chr. (Maria Coja, 1961).

Ceramică; presare în tipar și modelare manuală, decor pictat, ardere oxidantă.

Lungime bază: 16,5 cm; lățime bază: 8,5 cm; înălțime: 29,5 cm.

Bibliografie:  M. Coja, Alcuni aspetti della coroplastica ellenistica di Histria, în Dacia, 5, nr. 1, București, 1961, fig. 3 a-b, fig. 4.

Statueta, reprezentare a lui Cybele așezată pe tron, a fost manufacturată dintr-o pastă fină, cu ajutorul unui tipar. Membrele superioare lipsesc, dar rămân șențuirile realizate pentru prinderea cu o bună aderență a acestora. Personajul poartă un pollos înalt pe cap iar ca bijuterii se poate observa un singur cercel rotund, în urechea stângă. Este posibil să fi avut unul și în cea dreaptă unde există o perforație. La îmbinarea cu tronul, statueta prezintă fisuri continue. Mai mult, pe spătarul acestuia se observă atât în stânga cât și în dreapta două adâncituri aproximativ circulare care ar fi putut servi la prinderea membrelor superioare sau a unor obiecte, posibil a unei tobe. O ipoteză de realizare ar putea fi presarea în matriță a corpului și atașarea tronului și membrelor superioare lucrate manual. Arderea s-a produs într-un mediu oxidant, ansamblul căpătând culoarea roșiatică/portocalie specifică teracotelor elenistice. Pe partea dreaptă a tronului și pe pollos exisă urme ale unei picturi cu pigment roșu.

 

Piesa a intrat în laborator în două fragmente deoarece capul s-a desprins. În timpul intervenților anterioare, piesa a fost asamblată cu celuloid și completată cu ipsos, uneori colorat în masă. Suprafețele erau murdare de praf, adeziv, ipsos și culoare.

 

Restaurarea piesei a început prin îndepărtarea materialelor vechi și/sau în exces, spre exemplu, pollos-ul era acoperit în proporție de aproximativ 50% cu ipsos și asamblarea capului cu un adeziv adecvat. Spațiile rezultate în urma îmbinărilor au fost umplute cu ipsos pentru o mai bună stabilizare. În final, lacunele au fost completate cu ipsos de modelaj, finisate și integrate cromatic în așa fel încât originalul să fie cât mai vizibil.  (M.V.)

Restaurare-conservare statuetă, reprezentare a lui Cybele

Shopping Basket