Coloranți naturali - RESURSE

Coloranții naturali au reprezentat singura sursă de vopsire a firelor textile din cele mai vechi timpuri și până la introducerea alternativelor sintetice, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Inițial utilizați în locurile de origine, coloranții au fost apoi comercializați, accesul la sursele de culoare fiind influențat de descoperiri geografice și evenimente istorice. Identificarea coloranților din textile muzeale, realizată astăzi prin investigații științifice utilizând aparatură de înaltă performanță, facilitează înțelegerea contextului în care au fost realizate obiectele și contribuie la conservarea acestora.

Începând cu 1997, Muzeul Național de Istorie a României desfășoară, împreună cu instituții partenere din România și din străinătate, un proiect care își propune cercetarea patrimoniului textil românesc prin analiza coloranților. Investigațiile efectuate prin cromatografie de lichide pe piese textile din colecții muzeale românești au evidențiat un număr semnificativ de surse biologice (coloranți de origine vegetală – din plante și de origine animală – insecte), autohtone sau de import (link 6). Ieftini sau scumpi, aceștia erau aleși în funcție de statutul social al celui care comanda piesa textilă.

Pentru mai multe informații cu privire la coloranții naturali, rețete de vopsire și imprimare, recomandăm:

O serie de coloranți naturali din import sunt disponibili comercial, laboratoarele muzeale fiind în colaborare cu Kremer Pigmente https://www.kremer-pigmente.com/en/shop/dyes-vegetable-color-paints/natural-organic-dyes-vegetable-color-paints/, importați în România prin https://www.goldenglass.ro/contact.php

Pentru cantități mici de coloranți sau mordanți, artiștii sunt rugați să ia legătura cu Irina Petroviciu, Muzeul Național de Istorie a României (irinapetroviciu@mnir.ro)