Pergamentul după restaurare

Hrisov emis de Ștefan cel Mare, 4 noiembrie 1493

Restaurare-conservare: Cristina Petcu

MNIR, nr. de inv. 75 477.

Evul mediu, 1493.

Scris de Diacul Mătiaș la Cetatea de Scaun de la Suceava.

Pergament; cerneală ferogalică.

Lungime: 41cm, lățime: 23,5+6,5 cm.

(informații preluate de la Ginel Lazăr)

Documentul, datat 4 noiembrie 1493, este scris pe o foaie de pergament cu formă regulată, la Cetatea de Scaun de la Suceava de către Diacul Mătiaș. Pergamentul are o grosime de 0,33 mm, flexibilitate medie, este neted, catifelat pe suprafața destinată scrierii, în timp ce versoul pergamentului prezintă un aspect ceros. Pecetea aplicată este din ceară, iar șnurul de legare este confecționat din mătase roșie.

 

Din cauza păstrării sub formă de plic, lucrarea a suferit o serie de degradări mecanice, îndeosebi mici lacune pe liniile de pliere, plieri adânci formate de la păstrarea documentului timp îndelungat sub formă de plic, dar și degradări fizico-chimice, precum desprinderea cernelii în unele zone, diverse pete de natură necunoscută, murdărie aderentă pe ambele suprafețe, decolorarea tehnicii (a cernelii) pe zonele de pliere.

 

Restaurarea a avut ca scop readucerea lucrării cât mai aproape de starea inițială. Pentru aceasta au fost efectuate următoarele operațiuni: curățire uscată realizată prin desprăfuirea pergamentului și îndepărtarea depunerilor de ceară sau murdărie; operațiuni de rehidratare a pergamentului care au fost efectuate treptat, prin mărirea timpului de rehidratare, până la întinderea pergamentului; curățire semi-umedă aplicată local pe liniile de pliere pe versoul documentului; tratament de dezacidificarea pergamentului; operațiuni de consolidare, completare și închidere a liniilor de sfâșiere; operațiuni de emoliere a pergamentului; operațiuni de integrare cromatică. La final, lucrarea a fost montată într-un passpartout special confecționat. (C.P.)

Restaurare-conservare hrisov emis de Ștefan cel Mare, 4 noiembrie 1493

Shopping Basket