Pergamentul după restaurare

Diploma de înnobilare cu blazon

Restaurare-conservare: Cristina Petcu

MNIR, nr. inv. 30414.

Evul mediu, 1 august 1663.

Emisă de Cancelaria Princiară a Transilvaniei din Sibiu, atestă înnobilarea lui Toma Trâmbița. Semnată de principele Mihail Apafi I şi cancelarul Johannis Bethlen.

Pergament de capră, ceară, lemn, fibre textile, coloranţi naturali; caligrafiere, presare, aplicare, legare.

Lungime: 31,5 cm; lățime: 61 cm.

(informații preluate de la Ginel Lazăr)

Bibliografie: Capodopere 2019. Diploma de înnobilare cu blazon (1663), http://www.capodopere2019.ro/diploma-de-innobilare-cu-blazon-1663-en.html, accesat la 05.12.2020.

Diploma de înnobilare este scrisă pe suport pergament, din piele de capră, având dimensiunea de 31,5 x 61 cm. Oglinda filei textului este de 25 x 49 cm. Locul destinat blazonului pictat este gol, însă chenarul ar fi putut avea dimensiunea de 8 x 7 cm. Probabil, titulatura principelui Mihail Apafi I a fost caligrafiată cu aur, însă după oxidare a rămas doar culoarea verde (cupru). Sigiliul atârnat al principelui este din ceară roşie. Acesta a fost aplicat documentului prin intermediul unui şnur din mătase de culoare roşie, având diametrul de 4 cm şi care se află într-o cutie din lemn cu diametrul de 7 cm. Diploma este semnată de principele Mihail Apafi I şi contrasemnată de cancelarul Johannis Bethlen. Însemnarea de confirmare a înnobilării şi includere a lui Toma Trâmbiţaş în rândurile nobililor făgărăşeni, datată 9 februarie 1664, în cetatea Făgăraşului, are dimensiunea de 5,5 x 20,5 cm, fiind scrisă pe plicatură, în partea din dreapta jos.

 

Documentul prezenta îndoiri multiple, una longitudinală și șase transversale, în partea inferioară având plicatura specifică atârnării sigiliului. Din cauza modului tradițional de păstrare, s-au remarcat mici lacune pe liniile de îndoire și murdărie aderentă, mai ales pe una din părţile superioare ale pergamentului. De asemenea, s-au observat îmbruniri ale pergamentului și decolorarea cernelii verzi cu care s-a scris titulatura principelui şi numele beneficiarului. Sigiliul este fixat într-o capsulă de lemn de esenţă tare, care are încrustate diferite motive florale. Capsula sigilară prezenta o lacună de 2 cm.

 

Restaurarea pergamentului s-a desfăşurat ţinând cont, în primul rând, de principiul minimei intervenţii. Au fost efectuate lucrări de desprăfuire, curăţire uscată, protecţie a pigmenţilor şi cernelurilor sensibile la apă, rehidratare a pergamentului, de presare a pergamentului, de completare a golurilor şi închidere a liniilor de sfâşiere, de montare a pergamentului în passe-partout și de completare a lacunei lemnului de la capsula sigilară. (C.P.)

Restaurare-conservare Diploma de înnobilare cu blazon

Shopping Basket