Fotografie de ansamblu de la finalul procesului de restaurare-conservare.

Vas ”pahar”

Restaurat de Mădălina Voicu

MNIR, nr. inv. 37791

Ariușd, jud. Covasna.

Eneolitic, Cucuteni.

Ceramică; modelare manuală, decor grafitat, ardere oxidantă.

Bibliografie: (informații: Mădălina Voicu)

Vasul a fost modelat manual dintr-o pastă fină, de bună calitate, fără incluziuni vizibile. Suprafețele au fost tratate prin lustruire, iar la exterior există un decor geometric grafitat. Arderea s-a produs într-un mediu oxidant.                                                                                                   

Vasul a intrat în Laboratorul de restaurare deoarece, în urma unui șoc mecanic i s-a desprins o porțiune din completarea cu ipsos, realizată într-o restaurare anterioară. Totalul fragmentelor din care este compus vasul este 11. Piesa a fost asamblată în trecut cu un adeziv sticlos, de culoare brun-închis. Lipiturile erau fragile, unele fragmente se mișcau la atingere, iar  zonele de îmbinare prezentau goluri și surplus de adeziv.                                                                                           

Lacunele au fost completate în restaurarea veche cu ipsos de modelaj și însumează un procent de aproximativ 30% din totalitatea obiectului. Marginile acestora sunt puternic zgâriate din timpul finisărilor cu materiale abrazive. Unele ciobituri au fost umplute cu ipsos care s-a desprins în timp. Suprafețele au fost curățate prudent cu apă distilată și vată de bumbac, pentru a înlătura praful și culoarea folosită pentru integrarea cromatică. Au fost îndepărtate exclusiv completările fragile, ipsosul ce acoperea originalul, precum și surplusul de adeziv, iar lipiturile fragile au fost dezasamblate. La interior există depuneri de carbonat de calciu care nu afectează cu nimic integritatea piesei, astfel că nu am acționat asupra lor. Fragmentele desprinse au fost reasamblat, îmbinările vechi au fost stabilizate, lacunele au fost completate cu ipsos de modelaj prelucrat cu grijă pentru a nu afecta materialul original. Toate completările au fost integrate cromatic într-o manieră care să evidențieze obiectul original. (M.V.)

Restaurare-conservare Vas ”pahar”

Shopping Basket