Fotografie de la finalul procesului de restaurare-conservare.

Vas bitronconic

Restaurat de Radu Bălănescu

MNIR, nr. inv 15788

Ciolăneștii din Deal, com. Ciolănești, jud. Teleorman

secolele II. – I. a.Chr

Ceramică; modelare la roată, ardere neoxidantă

Bibliografie: Mircea Petrescu-Dâmboviţa, Descoperirea de vase dacice de la Ciolăneştii din Deal, în In Memoriam Constantini Daicoviciu, Cluj, 1974. (informații: Emil Dumitrașcu)   

Vasul de formă bitronconică a fost realizat la roata olarului, dintr-o pastă fină. Suprafețele au fost lustruite iar în prezent sunt puternic exfoliate, erodate și ciobite.  Arderea s-a produs într-un mediu neoxidant.                                                                       

Vasul a intrat în laboratorul de restaurare deoarece a fost stropit accidental cu soluție de ignifugare iar completările acoperă mult din original. De asemenea, exista și un strat considerabil de murdărie aderentă, atât la exterior cât și la interior.                                                         

Piesa a fost restaurată anterior. Completările cu ipsos au fosr realizate la nivel cu originalul dar și mult peste acesta. Integrarea cromatică este ștearsă parțial și se transferă cu ușurință. Marginile lacunelor sunt zgâriate din timpul finisării ipsosului. Completările nu au fost finisate suficient, acestea având multe urme de hârtie abrazivă, vizibile și prin integrarea cromatică.                 

Prima etapă a procesului de restaurare-conservare a fost curățarea umedă pentru îndepărtarea prafului, murdăriei și a culorii folosite pentru integrarea cromatică. Completările vechi au fost îndepărtate. Apoi a fost îndepărtat mecanic (cu bisturiul, sub lupă) fiecare strop de soluție de ignifugare, deoarece aceasta nu este solubilă și nu reacționează la nici un solvent disponibil în laborator. Lacunele au fost completate și integrate cromatic în culori pe bază de apă. (R.B.)

Restaurare-conservare vas bitronconic

Shopping Basket