Fotografii finale de ansamblu.

Ceașcă dacică

Restaurat de Mădălina Voicu

MNIR, nr. inv. 32847

Fundenii Doamnei.

Secolele II – I a.Chr.

Ceramică; modelare manuală, ardere neregulat – predominant neoxidant.

Bibliografie: (informații: Emil Dumitrașcu)

Vasul de formă tronconică cu buză dreaptă, rotunjită și baza aproximativ circulară a fost produs manual, dintr-o pastă semifină. Ambele suprafețe au fost netezite iar arderea s-a produs într-un mediu neregulat.                                                                                                                           

Piesa a suportat intervenții anterioare și a intrat în Laboratorul de restaurare deoarece prezintă o fisură care aproape o desparte în două jumătăți. Vasul prezenta și deteriorări ale celor două completări din zona buzei și surplus de materiale folosite în restaurare (material de completare, integrare cromatică peste original). Pe ambele suprafețe există defecte tehnologice, sub forma unor scobituri rămase în urma pierderii la ardere a anumitor incluziuni ale pastei. La exterior există ciobituri și zone exfoliate, probabil și din cauza arderii slabe.                                   

Lacunele au fost completate cu ipsos de modelaj, aplicat la nivelul originalului și peste acesta. Marginile sunt zgâriate din momentul finisării ipsosului cu hârtie abrazivă în restaurarea anterioară. Integrarea cromatică depășește marginile completărilor și acoperă din original.    După curățarea materialelor de restaurare vechi de pe original și după îndepărtarea pe cât posibil a ipsosului rămas în porii ceramicii, fisura a fost impregnată cu soluție de poliacetat de vinil pentru a-i împiedica înaintarea. Completările au fost finisate cu grijă și integrate cromatic în culori pe bază de apă. (M.V.)

Conservare-restaurare ceașcă dacică

Shopping Basket