Fotografie de ansamblu de la finalul procesului de restaurare-conservare.

Cană cu toartă

Restaurat de Radu Bălănescu

MNIR, nr. inv. 109423

Vitănești, jud. Teleorman

secolele II – III p.Chr.

Ceramică; modelare la roată, ardere neoxidantă.

Bibliografie: V. Leahu, G. Trohani, Săpăturile arheologice de la Vitănești, jud. Teleorman, în Cercetări Arheologice, 3, 1979, p.134-138; V. Sârbu, Liana Oța, A, Vîlcu, M. Neagu, V. Oprea, Sudul Munteniei în secolele I a. Chr.-III p. Chr. Sarmați, daci, romani, Brăila, p. 85-89. (informații: Emil Dumitrașcu)

Cana cu o toartă, cu corpul bombat și gâtul cilindric, a fost lucrată la roata olarului dintr-o pastă fină. Toarta a fost prinsă de buză și de partea superioară a corpului. Suprafețele păstrează urme de lustruire deși sunt puternic exfoliate, erodate și ciobite. Arderea s-a produs într-un mediu predominant neoxidant. Vasul a suportat intervenții anterioare de restaurare; a fost asamblat cu un adeziv sticlos, de culoare gălbuie, a fost completat și integrat cromatic. În timp, culoarea folosită s-a șters parțial, unele îmbinări s-au fragilizat, fragmentele se mișcă la atingere iar completările s-au fisurat. Totalul fragmentelor este de 10.                                                         

Prima etapă a procesului de restaurare-conservare a fost curățarea umedă pentru îndepărtarea prafului, murdăriei și a culorii folosite pentru integrarea cromatică. Apoi, au fost curățate materialele de restaurare de pe suprafețe și din ciobituri, folosind solvenții potriviți. Fisurile și îmbinările vechi au fost impregnate cu soluție apoasă de polivinil acetat. Îmbinările foarte distanțate au fost completate cu ipsos de modelaj. completările au fost finisate, iar integrarea cromatică a fost realizată în culori pe bază de apă. (R.B.)

Restaurare-conservare cană cu toartă

Shopping Basket