Fotografie de ansamblu de la finalul procesului de restaurare-conservare.

Bol

Restaurat de Mădălina Voicu

MNIR, nr. inv 16551

Popești

Secolele II – I a.Chr

Ceramică; modelare la roata olarului, ardere oxidantă

Bibliografie: (informații: Emil Dumitrașcu)

Bolul de formă semisferică, cu decor incizat, a fost produs probabil la roata olarului, dintr-o pastă fină. Suprafața exterioară a fost lustruită iar cea interioară netezită. Arderea s-a întâmplat într-un mediu oxidant.                                                                                                           

Vasul a intrat în Laboratorul de restaurare deoarece prezintă surplus de materiale folosite în restaurarea veche și goluri la îmbinări. Totalul fragmentelor din care este compusă piesa este 7. Piesa a suportat intervenții anterioare de restaurare; a fost asamblat cu un adeziv sticlos, de culoare gălbui-maroniu și a fost completat cu ipsos alb. Zonele casurilor prezintă goluri și sunt foarte murdare de adeziv. Lacuna a fost completată cu ipsos de modelaj, aplicat la nivelul originalului. Marginile lacunei sunt zgâriate din momentul finisării ipsosului cu hârtie abrazivă în restaurarea anterioară. Pe suprafața exterioară există cinci ciobituri și trei la interior, cu dimensiuni mici, sub 1cm.                                                                                                                             

Procesul de restaurare-conservare a început cu o curățare umedă pentru a îndepărta praful și murdăria solubilă în apă distilată. Deși părea că marcajul de la interior era făcut cu creionul și va putea fi îndepărtat ușor, acest lucru nu a fost posibil deoarece notarea s-a făcut cu un marker permanent foarte subțire, care nu reacționează la nici un solvent disponibil în laborator. Astfel, pentru a nu dăuna materialului original am hotărât încetarea acțiunilor asupra marcajelor până la dezvoltarea și accesul la tehnologii noi, neinvazive. Surplusul și petele de adeziv vechi au fost curățate cu bisturiul, după umezire. Îmbinările au fost stabilizate cu soluție de polivinil acetat fără plastifiant, completarea veche a fost finisată și întegrată cromatic în culori pe bază de apă, într-un ton apropiat de original, dar mult mai deschis. (M.V.)

Restaurare-conservare Bol

Shopping Basket